Епидемиолошка ситуација у РС све сложенија, међу зараженима и знатан број школараца :: Semberija INFO ::

 

Епидемиолошка ситуација у РС све сложенија, међу зараженима и знатан број школараца


Епидемиолошка ситуација у Српској постепено постаје све сложенија. Све више је обољелих од вируса корона који су на ковид одјељењима, а међу зараженима је знатан број младих и дјеце школског узраста.

Љекари апелују на родитеље да, уколико дијете покаже симптоме заразе, да не иде на наставу.

У Српској је преминуло седам особа, заражено још 149 од тестирана 394 лабораторијска узорка.

Све регије биљеже константан пораст броја позитивних на вирус корона. У Бијељини се готово свакодневно потврди 25 до 30 нових случајева заразе, а међу њима су и дјеца школског узраста.

"Све је више дјеце школског узраста, који на срећу не захтијевају хоспитализацију. Ипак, апелујемо родитељима и наставницима да се придржавају мјера и да носе маске", рекао је  епидемиолог у Дому здравља Бијељина Младен Грујичић.

И на подручју Источног Сарајева има заражених ученика, па је неколико школских одјељења у изолацији. Родитељима се савјетује, да уколико дијете покаже неке од симптома заразе, да га не упућују на наставу. У Дому здравља већ су ангажована два тима у ковид амбулантама.

Доктор Данко Васиљевић из Дома здравља Источно Сарајево истиче да дневно прегледају и до 65 пацијената.

"У четвртак смо, на примјер, од 30 тестираних лица имали 25 позитивних, што значи да је висок степен заражених вирусом", рекао је Васиљевић.

И у приједорској регији проценти позитивних међу тестираним иду узлазном путањом, а потврђени случајеви заразе на подручју Бањалуке примакли су се бројци од двије хиљаде.

"На подручју града Приједора су 62 лица са позитивним тестом на ковид 19, а 283 лица се налазе у кућној изолацији под здравственим надзором. Тренутна епидемилошка ситуација у Приједору је у погоршању", нагласила је Ивана Шалабалија из Дома здравља Приједор.

Љекари апелују да поштујемо епидемилошке мјере.

"Морамо се уозбиљити, смањити контакте у већим групама јер је тренутна ситуација веома неповољна", истиче Мирела Касабашић из Дома здравља Бањалука.

Настављају се и апели за вакцинацију.

"Међу вакцинисанима немамо тежих случајева. Код нас на одјелу смо имали пацијенте са обостраном упалом плућа али који нису захтијевали кисеоничку подршку, што значи да вакцине ипак имају позитиван ефекат", рекао је др Данијел Ђекић, шеф Одјељења ковид интерне УКЦ Републике Српске.

Није боље ни на југу Српске. Сваке седмице све је већи број потврђених случајева ковида 19. У Источној Херцеговини у посљедњој седмици тестиран је 321 пацијент, а позитивних је чак 193, што је проценат од чак 60 одсто. У Болници Требиње тренутно се лијечи 30 пацијената на ковид одјељењу, а у Невесињу 21.


РТРС / Независне новине