ФБИ објавио први повјерљиви документ: Нова сазнања о 11. септембру :: Semberija INFO ::

 

ФБИ објавио први повјерљиви документ: Нова сазнања о 11. септембру


ВАШИНГТОН – На 20. годишњицу терористичког напада, амерички Федерални истражни биро (ФБИ) објавио је повјерљиви документ који доноси нова сазнања о догађају који је згрозио цијели свијет.

ФБИ је објелоданио повјерљиви документ у којем се наводи да је постојала логистичка подршка двојици отмичара из Саудијске Арабије током терористичких напада 2011. године на САД.

Документ наводи да су отмичари имали контакте са држављанима Саудијске Арабије у САД, али се не пружају докази да су високи званичници саудијске владе учествовали у завјери, пренео је АП.

Ово је први документ из истраге ФБИ-ја који је објављен откако је предсједник САД Џозеф Бајден наредио скидање ознаке повјерљиво са материјала који су годинама били недоступни јавности, преноси Б92.

На документу од 16 страна налази се разговор оперативаца ФБИ са човјеком који је често контактирао са Саудијцима у САД који су помогли првим отмичарима авиона да дођу у Америку, прије напада.

Бајден је прошле недјеље наредио министарству правде и осталим агенцијама да спроведу декласификацију ревизије и пуштање у јавност докумената који се могу пустити у наредних шест месеци.

Он се сусрео са притиском породица жртава, који су дуго тражили извјештаје, док воде судски спор у Њујорку у којима тврде да су челници саудијске владе подржали отмичаре.

Редигован документ објављен је синоћ, неколико часова након што је Бајден присуствовао комеморативним скуповима у Њујорку, Пенсилванији и сјеверној Вирџинији.

Родбина жртава се раније противила Бајденовом присуству комеморацији, докле год су документи повјерљиви.

Саудијска влада је дуго негирала било какву умијешаност у нападе 11. септембра 2001. године, а њихова влада је подржала потпуно откривање свих извјештаја, како би се завршиле „неосноване оптужбе против те земље једном заувијек“.

Од 19 отмичара, чак 15 су били држављани Саудијске Арабије.


Танјуг / Глас Српске