САД ОБИЉЕЖАВАЈУ 11. СЕПТЕМБАР: ЗВОЊАВА ЗВОНА, МИНУТ ЋУТАЊА И ЦВИЈЕЋЕ ЗА ЖРТВЕ :: Semberija INFO ::

 

САД ОБИЉЕЖАВАЈУ 11. СЕПТЕМБАР: ЗВОЊАВА ЗВОНА, МИНУТ ЋУТАЊА И ЦВИЈЕЋЕ ЗА ЖРТВЕ


ЊУЈОРК- Обиљежавање 20. годишњице напада 11. септембра на мјесту срушеног Свјетског трговинског центра у Њујорку почело је звоњавом звона и минутом ћутања, тачно 20 година од почетка најсмртоноснијег терористичког напада на америчком тлу.

Амерички предсједник Џозеф Бајден, бивши предсједници Барак Обама и Бил Клинтон, бивша државна секретарка Хилари Клинтон, чланови Конгреса и други званичници заједно са великим бројем рођака жртава посјетили су Меморијални трг у Њујорку - споменик подигнут на месту гдје су се урушиле куле близанке Свјетског трговинског центра, у које су на данашњи дан прије двије деценије ударила два отета авиона.

У 8.46 по њујоршком времену минутом ћутања обиљежили су тренутак удара првог авиона, а рођаци погинулих читали су имена 2.977 жртава, што је традиција њујоршке комеморације, пренио је Глас Америке (ВОА). Учесници комеморације оставили су цвијеће на спомен мјесту у знак сјећања на своје најмилије.

Оркестар њујоршке полиције свирао је стару америчку фолк пјесму " Hard Times come again no more ". Амерички пјевач Брус Спрингстин извео је своју пјесму „I'l see You in my Dreams “ на меморијалном тргу.

Публика, у којој су многе породице погинулих у нападу, аплаудирала је након пjесме, а породице жртава су затим наставиле са набрајањем имена погинулих АП.

Церемонији је присуствовао и Рудолф Ђулијани, који је био градоначелник Њујорка у вријеме напада.

Комеморације се одржавају и на двије друге локације гдје су терористи 11. септембра оборили отете авионе - у Пентагону и у пољу близу Шенксвила у Пенсилванији.

Бајден ће одати пошту жртвама на све три локације.

Амерички предсједници често путују на једно од три мјеста напада, али није уобичајено да посјете сва три, додаје ВОА.

-Предсједник је сматрао да је важно да посјети свако од та три мјеста да ода пошту избубљеним животима и жртвама које су поднете тог дана - изјавила је у петак Џен Псаки, портпаролка Бијеле куће.

Према плану комеморација, предсједник Бајден неће држати говор ни на једној од локација терористичких напада 11. септембра.

Умјесто тога, у петак је објављен видео снимак у коме је позвао нацију ''на зацјељење и промишљање''.

Бивши предсједник Џорџ Буш је заједно с потпредсједницом САД Камалом Херис присуствовао комеморативном скупу у Пенсилванији, док бивши предсједник Доналд Трамп није присуствовао нити једном од скупова. 

Камала Хeрис је током обраћања у говорила о храбрости путника који су се налазили у отетом авиону.

-Храброст оних који су били на лету 93 говори нам много о снази америчког народа - поручила је Хeрис.

Краљица Елизабета одала почаст

Британска краљица Елизабета одала је данас почаст жтвама.

У поруци Бајдену, краљица је рекла да њене мисли и молитве, као и њене породице и цијеле нације, остају са жртвама, преживјелима и пођеним породицама, као и са хитним службама и спасиоцима, пише Ројтерс.

-Моја посета Свјетском трговинском центру 2010. године урезана је у моја сећања. Подсјећа ме да, док одајемо почаст онима из многих народа, вјера и поријекла, који су изгубили животе, такође одајемо почаст отпорности и одлучности заједница које су се удружиле ради обнове - рекла је краљица Елизабета.