Сједница Предсједништва ПДП-а у Бијељини: Важно је да изаберемо прави пут за Републику Српску :: Semberija INFO ::

 

Сједница Предсједништва ПДП-а у Бијељини: Важно је да изаберемо прави пут за Републику Српску


- Данас смо у једној оптимистичној атмосфери разматрали преднацрт Програма обнове Републике Српске с којим ћемо у наредном периоду изаћи у јавност и показати јасну намјеру да другог октобра наредне године идемо на побједу и на формирање народне власти у Републици Српској, изјавио је Бранислав Бореновић, предсједник Партије демократског прогреса након данашње сједнице Предсједништва ПДП-а у Бијељини.

“Изаћи ћемо с документом у којем ћемо представити најбоља могућа програмска рјешења, како обновити Републику Српску, да живимо као сав нормалан свијет. Програм обнове ће садржавати неколико сегмената, економску обнову, демографску, морално - вриједносну и културну обнову, обнову личне и социјалне сигурности, владавине права и обнову политичке стабилности, с дијелом који се тиче европске будућности Републике Српске”, изјавио је Бореновић, нагласивши да ће у овом кључном документу бити креирана рјешења и принципи  према којима ћемо се, како је рекао, сабирати на сљедећим изборима.



 Он је нагласио  да је важно, уз добар програм, имати и најбоље кандидате који ће представљати и ПДП и друге опозиционе странке за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ.
 “Очекујем да ћемо тај процес с нашим колегама из опозиције успјешно завршити најкасније до краја године, што је по нама јако важно. Добар програм, квалитетни и одлучни кандидати, јединствен заједнички наступ опозиције, гаранција је да ћемо на наредним изборима побиједити, заједно са нашим народом. То се од нас очекује и ПДП ће све учинити да се до тог важног, суштинског циља дође на најбољи могући начин. Озбиљна смо, одговорна политичка партија која зна колико је важно да на тим судбоносним изборима изаберемо прави пут за Републику Српску. Ми можемо бити стуб и носиоци, заједно с нашим колегама,  свих тих будућих догађаја. Разговарали смо и о актуелној политичкој ситуацији. Јако је важно да се што прије превазиђе постојеће стање везано за беспотребно наметнути Инцков закон који је произвео политички хаос у БИХ. Очекујемо и тражимо, прије свега, од владајуће коалиције на нивоу заједничких институција БиХ, да изађе са рјешењем постојеће кризе кроз одређени документ, акт, закон, са прихватљивим садржајем, иза кога ће стати сви релевантни политички фактори у овој земљи и који ће бити резултат унутрашњег домаћег договора кроз редовну парламентарну процедуру, у складу са Уставом прописаним принципима, на бази Дејтонског мировног споразума. То је једина гаранција како се може превазићи постојеће стање са наметнутим законом који је начинио огроман проблем и штету унутар БиХ”, изјавио је Бореновић, нагласивши притом да наметнути закон има и краткорочно и дугорочно негативне ефекте.

Бореновић је изјавио да ПДП остаје привржен закључцима Народне скупштине Републике Српске и да неће учествовати у процесу доношења одлука у заједничким институцијама БиХ, те да ће све то бити велики тест и изазовов и за владајуће структуре, да ли су спремни да поштују или да крше закључке Народне скупштине РС, нагласивши да је примарни циљ да се постојеће стање што прије превазиђе. 
“Очекујемо и тражимо да се власт по овом питању што прије одреди, ако су могли СНСД, СДА и ХДЗ  направити договор око Нато пута БиХ, око акциза, подјеле фотеља, разноразних привилегија и буџета, онда треба да се понуди и рјешење – како изаћи из ове озбиљне политичке кризе”, изјавио је Бореновић.

Семберија инфо