Разлози због којих је Праг магичан за туристе :: Semberija INFO ::

 

Разлози због којих је Праг магичан за туристе


Уз то што је главни град, Праг је и највећи град у Чешкој.

Уједно се сматра и градом, који се може похвалити најбоље очуваним старим градским језгром. Због културног богатства најприје, прати га крилатица Златни Праг.

Ко год се нашао у овом граду, остао је фасциниран најпрје његовом архитектуром, односно одлично очуваним старим језгром. Атракција у Прагу има и више него довољно. Све и да се прошетате само старим дијелом града, биће довољно да вас очара и да му се радо вратите.

Зграда која плеше

Током посљедње деценије прошлог вијека, на обалама ријеке Влтаве у Прагу, подигнута је једна савремена и необична грађевина.

И мада постоје опречна мишљења о дјелу америчког архитекте Френка Герија у вези са овим модерним чудом, грађевина на којој је укомбиновано неколико архитектонских стилова, и те како привлачи пажњу туриста, посебно оних који су љубитељи савременог дизајна.

Прашки дворац

Данас резиденција предсједника републике, Прашки дворац је сасвим сигурно једна од атракција града, уз незаобилазни Карлов мост.

Уврштен је у Гинисову књигу рекорда, како због своје старости, јер потиче из 9. вијека, тако и због чињенице да цјелокупан комплекс заузима површину од 70.000 квадратних метара.

Туристима који посјећују престоницу Чешке је најпрје интересантан поглед који се пружа са узвишења, на коме је смјештен комплекс Прашког дворца. На сваки округли сат се овдје може видјети и једна од туристичких атракција - смјена предсједничке гарде.

Карлов мост

Један од најпознатијих симбола Прага, Карлов мост је изграђен почетком 15. вијека, са циљем да замијени пређашњи. Јудитин мост су оштетиле поплаве, па је на његовом мјесту изграђен нови, стабилнији, који је опстао све до данас.

Широк је скоро 10 и дуг 621 метара. Карактеристичан је по чак луковима, њих чак 16 и кулама које се сматрају својеврсном заштитом и налазе се са обе његове стране. На мосту се могу видјети и статуе, које су ту постављене почетком 18. вијека. Тачније, данас су то све реплике некадашњих статуа, док се у Националном музеју чувају оригиналне.

Староградски трг

Поред тога што се овај трг простире на површини од чак 9.000 квадрата, може се похвалити и тиме да је најстарији. На њему се налази и Астрономски сат, који је још једна од атракција Златног града.

Уколико га пажљиво посматрате, имаћете прилику и да видите како изгледа када на њему откуца округли сат. Тада се прозори, који постоје на овом сату отварају, а посјетиоци могу видјети фигуре Исуса Христа и његових сљедбеника, апостола.

У самом центру трга налази се споменик Јану Хусу, вјерском реформатору, као и црква посвећена Светом Николи и два торња, која се налазе у оквиру храма Марије Дјевице Тинске.

Златна улица

У непосредној близини Прашког дворца угнијездила се улица, у којој је можда на најбољи могући начин осликан дух града.

Омање шарене куће које красе Златну улицу умногоме допуњују атмосферу. Интересантно је да су неке од њих изграђене још у 16. вијеку.

Не треба пропустити ни посјету катедрали Светог Вида, Венцеслалов трг и Петринску купу. У питању је вјерна копија Ајфеловог торња у Паризу. Кула је изграђена 1891. године и висока је 63,5 метара.

 
Телеграф.рс / Независне