СТРАНЦИ ИЗ ТРЕЋИХ ДРЖАВА ТЕЖЕ ДО СТУДИЈА У СЛОВЕНИЈИ :: Semberija INFO ::

 

СТРАНЦИ ИЗ ТРЕЋИХ ДРЖАВА ТЕЖЕ ДО СТУДИЈА У СЛОВЕНИЈИ


ЉУБЉАНА - Студенти из трећих држава, нечланица Еуропске уније, у Словенији од ове године морају да докажу да на рачуну имају најмање 402 евра мјесечно за животне трошкове, а владајућа већина одбила је у парламенту приједлог 40 посланика опозиције да тај услов буде укинут.

Државни секретар у министарству унутрашњих послова Божо Предалич изјавио је да страни студенти из трећих држава морају за мјесец унапријед да докажу да имају мјесечно 402 евра, преноси Хина.

Предалич је додао да влада не може да подржи приједлог опозиције да за упис и студирање у Словенији буде довољна само изјава родитеља или законитих заступника студента да ће га издржавати, како је било прије измјена закона о странцима, чије је примјена почела ове године.

Влада тврди да су строжи услови за стране студенте уведени јер су се раније са подношењем необавезујућих изјава о издржавању студента дешавале злоупотребе.

На универзитетима у Словенији око десетину уписаних студената чине странци, међу којима су половина студенти са подручја бивше Југославије.

Опозиција, међутим, сматра да строжи критеријуми онемогућавају и наставак школовања многима из трећих земаља који већ студирају на словеначким факултетима и отежавају упис новим студентима, посебно оним из сиромашнијих средина.

(ГласСрпске)