Без дијаспоре нема добре зараде :: Semberija INFO ::

 

Без дијаспоре нема добре зараде


БАЊАЛУКА - Да је дијаспора током боравка у Републици Српској овог љета направила милионски цех потврђује и податак да је промет преко фискалних каса у малопродаји почетком прошлог мјесеца био за четири милиона марака већи него на почетку септембра.

Према подацима Пореске управе Републике Српске промет преко фискалних каса у малопродаји 1. августа износио је 13,78 милиона КМ, док је 1. септембра евидентирано 9,80 милиона марака.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да се та разлика највећим дијелом може приписати повратку наших људи у иностранство те да ови подаци потврђују да без дијаспоре и нема добре зараде.

Јавна је тајна да наши људи који живе и раде у иностранству одријеше кесу када дођу на годишњи одмор у завичај, јер им је овдје све много јефтиније него у европским земљама, од основних животних намирница до разних услуга.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић истиче за “Глас Српске” да је дијаспора кључан фактор у овом случају.

- Дијаспора је допринијела тој разлици у промету забиљеженом кроз фискалне касе готово 90 одсто. Други разлог је свакако поскупљење основних животних намирница - рекао је Марјановић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је да је дијаспора ове године заиста одријешила кесу.

- С обзиром на то да лани због короне нису могли да дођу, овог љета је било наших људи са свих страна свијета. Они су направили велики посао и напунили касу. За разлику од нас који живимо на овим просторима и важемо сваку марку да ли ћемо нешто купити или не, са оваквим платама и пензијама, дијаспора не калкулише - казала је Марићева.

Да се и те­ како осјети да су одмори прошли, а дијаспора отишла потврђују и касирке у маркетима.

- У јулу и августу смо радили без предаха. Редови пред касом су били дужи, ријетки су били купци са малим корпама, сви су углавном испред себе гурали пуна колица, а и по пазарима се види да дијаспоре више нема - рекла је касирка из једног бањалучког маркета која није жељела да јој наводимо име.

Рентакар

Колико је људи из дијаспоре стигло током љета и колика је потрошња била у свим сферама живота, додаје Муриса Марић, показују и подаци да се и код фризера данима чекало на термин. Осим тога, наводи, пуне руке посла, бар када је ријеч о Приједору, имали су и они који изнајмљују аутомобиле.

- За рентакар се морало наручити двије седмице унапријед - казала је Марићева.

Глас Српске