Медији у региону о устоличењу митрополита и протестима :: Semberija INFO ::

 

Медији у региону о устоличењу митрополита и протестима


Фото - Танјуг


БЕОГРАД - Медији у региону с великом пажњом су пропратили устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникиија и посјету патријарха СПЦ Порфирија Црној Гори, првој од ступања на ту дужност, а посебно немире које су изазвали противници који су захтјевали да се тај искључиво вјерски чин измјести из Цетињског манастира.

Хрватски портал Индекс је у неколико информација током два извјестио да је митрополит Јоаникиије устоличен упркос протестима противника тог догађаја, који су, како наводе, јуче гађали камењем и новинаре, пљували их и гурали.

Портал пише да су демонстранти напали екипу тв. Н1 која је извјештавала са улица.

Прењели су и информацију да су патријарх и митрополит на Цетиње стигли Хеликоптером, чиме су, како наводе, поручили да СПЦ неће одустати, као и да је патријарх из хеликоптера објавио снимак на свом Инстаграм профилу.

Пренијели су информације о блокади путева на Цетињу и да је предсједник Мило Ðукановић за све оптужио Србију.

Ситуацијом у Црној Гори везано за устоличење митрополита СПЦ известила је низом информација хрватска новинска агенција ХИНА, која је данас прењела да је упркос протестима на Цетињу и блокадама, устоличен митрополит Јоаникије.

О сукобима, сузавцу и шок бомбама на Цетињу и устоличењу митрополита пише и загребачки Јутарњи лист.

Сарајевски портал Кликс је пренио данас да су патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије по повратку са Цетиња у Подгорицу дочекани аплаузима и пјесмом "Владико Соколе". Пренијели су да је на Цетињу у сукоби демонстраната и полиције повређено 60 особа, од којих 20 полицајаца. Фокус им је био на обраћање Ðукановића, који је о устоличењу говорио као о "хеликоптерском десанту" и да је СПЦ осрамотила трон Светог Петра Цетињског.

Портал Радиосарајева пренио је да је устоличење митрополита на Цетињу обављено уз јаку полицијску пратњу која је допратила патријарха и митрополита.

И сви бањалучки медији извјестили су о овом догађају с дужном пажњом - да је митрополлит Јоаникије устоличен и да је након тог чина овај догађај оцјенио библијскм, којем је присуствовало више од 40 архијереја из СПЦ и православних сестринских цркава из свијета.

Да је митрополит Јоаникије устоличен данас у Цетињском манастиру извјестили су и готово сви македонски медији, који су у континуитету пратили протесте против тог вјерског чина на Цетињу и сукобе демонстраната са полицијом.

Пицула осудио насиље током устоличења Јоаникија

Извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула оштро је осудио насиље које се догодило у току устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија и поручио да верске манифестације не смеју злоупотребљаване у политичке сврхе.

“Оштро осуђујем насиље током устоличења новог митрополита Јоаникија. Треба поштовати слободу деловања вјерских организација и осјећања вјерника, али вјерске манифестације не смеју бити злоупотребљаване у политичке сврхе", написао је Пицула на Твитеру.

Истакао је да је слобода изражавања, али и протеста неповредива.

Танјуг / Независне