БИХ СЕ ОБРУКАЛА, ПРЕДУЗЕТНИЦИ ПРИВАТНО ИДУ У ДУБАИ НА САЈАМ :: Semberija INFO ::

 

БИХ СЕ ОБРУКАЛА, ПРЕДУЗЕТНИЦИ ПРИВАТНО ИДУ У ДУБАИ НА САЈАМ


САРАЈЕВО - Босна и Херцеговина се обрукала и неће учествовати на престижној изложби предузетништва "Еxпо Дубаи", која се, почевши од октобра, наредних шест мјесеци одржава у Дубаију, потврдио је ово "Независним" Ахмет Егрлић, предсједник Вањскотрговинске коморе (ВК) БиХ.

"Ту смо закаснили, то је већ давно завршено. Све озбиљне земље до априла су предале промотивне материјале. Од маја је већ кренула претпромоција. БиХ то није направила. Ви заправо знате да то раде државе, а не коморе или неке друге институције. Ми смо ту требали да имамо одређене пратеће садржаје када су у питању пословни сусрети. И ми смо разочарани као и привредници и није реално да очекујемо било шта", каже Егрлић.

Истакао је да службено нико неће учествовати, али да претпоставља да ће неко од привредника из БиХ приватно отићи у Дубаи.

"Држава се обрукала у Дубаиу, поред свега што нам је дато као привилегованој земљи у смислу подршке и неких бесплатних ствари, БиХ ипак неће учествовати на изложби", нагласио је Егрлић.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, рекао је да засад нема конкретну информацију шта је с изложбом у Дубаију те да се сада припремају за Сајам пољопривреде у Новом Саду, који ће бити одржан 18. септембра.

Благојевић је "Независним" рекао да БиХ има понуду од Републике Србије да излаже на њиховом штанду.
Раније су из Привредне коморе Републике Српске казали да је ова изложба у Дубаију добра прилика да се БиХ представи, јер ту има много инвеститора које се могу заинтересовати за сарадњу.

Мирсад Јашарспахић, потпредсједник Привредне коморе Федерације БиХ, истиче да организованог пута на изложбу у Дубаи нема, јер држава не учествује и поред низа олакшица које је добила, али да постоји неколико компанија у Федерацији БиХ које су већ у контактима с Привредном комором ФБиХ и које су заинтересоване да о свом трошку посјете "Еxпо Дубаи" јер је то добра прилика за инвестиције.

"Ми смо ту за све заинтересоване. Омогућићемо им подршку у смислу да их упутимо на најбоље агенције и хотеле те да их обавијестимо о могућности да сами могу испратити дешавања на њиховој официјалној страници и видјети шта их конкретно највише занима. Ми смо ту да за њих то истражимо, те омогућимо неке контакте", казао је Јашарспахић.
На питање које су то компаније, Јашарспахић је одговорио да то не може рећи пошто у овом моменту не желе да се медијски експонирају, јер им то није у интересу.

Истиче да је штета што БиХ није на вријеме одговорила те да је рок, који је био крај августа, за пријаву истекао.

Мјесецима се чекало на одлуку Вијећа министара БиХ у вези с учешћем на овој свјетској изложби предузетништва, а како су из Вањскотрговинске коморе БиХ раније потврдили, организатори су чак понудили и да финансирају штанд на којем би се БиХ представљала.

Учешће на овом угледном сајму иначе кошта око три милиона КМ.

Буџет бх. институција из којег би се финансирало ово учешће још није усвојен, а с обзиром на то да је на снази блокада рада институција БиХ због одлуке представника из Републике Српске

(Независне)