Више од 120.000 ђака у Српској поново у школским клупама: Настава по старом, али уз маске и растојање :: Semberija INFO ::

 

Више од 120.000 ђака у Српској поново у школским клупама: Настава по старом, али уз маске и растојање


БАЊАЛУКА - Школско звоно окупиће данас ђаке у цијелој Републици Српској, а након дужег времена школарци ће моћи да са својим другарима из клупе уче на часовима у трајању од 45 минута, поштујући прописане епидемиолошке мјере.

Школе спремно дочекују око 85.500 основаца и 36.000 средњошколаца, а према ријечима директора основних и средњих школа, наставници се посебно радују трајању часова, који су се вратили на вријеме прије пандемије. Како би овај начин наставе био одржан током цијеле школске године, наставници, ученици и њихови родитељи су дужни да поштују препоруке Института за јавно здравство РС. Између осталог, надлежни су препоручили одржавање физичке дистанце од два метра.

- Сви ученици су у обавези да носе заштитне маске приликом уласка у школу и изласка, када се крећу по ходницима школе и у сличним ситуацијама. Ђаци од шестог до деветог разреда основне школе те средњошколци обавезно треба да носе маске приликом усменог одговарања на часу, а препоручује се ношење маске и у току часова, док наставно особље и остали запослени маске морају носити током цијелог боравка у школи - наведено је у препорукама Института.

Како је појашњено, учитељи основаца до петог разреда процјењују да ли малишани могу да носе маске и треба да им помогну да их носе правилно.

- Родитељи или старатељи који имају симптоме заразе вирусом корона не смију доводити дјецу у школу, нити слати дјецу ако посумњају да су болесна. За дјецу која су на болничком лијечењу, у изолацији или за оне који болују од хроничних болести те им је љекар препоручио да не иду у школу, биће организована онлајн настава - навели су у Институту.

Такође, забрањене су посјете школама као што су позоришне представе и предавања спољних предавача, док ће на родитељским састанцима моћи присуствовати само један родитељ, односно старатељ.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бирач Андрија Млађеновић казао је да их посебно радује што ће часови трајати 45 минута.

- Задовољни смо јер је то у интересу дјеце. Наш циљ је да науче што више могу, али и да им помогнемо у томе - казао је Млађеновић за “Глас Српске” додајући да су школе одавно дезинфиковане и спремне за почетак наставе.

Како је истакао, настојаће да у редовну наставу уведу и додатне активности које су биле и прије пандемије.

- Трудићемо се да организујемо што већи број секција и додатних активности на отвореном уз поштовање мјера. Лијепо вријеме нам свакако иде у прилог - рекао је Млађеновић. Према његовим ријечима, ученици на часу физичког васпитања неће носити маске, али ће наставници прилагодити вјежбе како би биле испоштоване препоруке Института.

И предсједник Актива директора основних школа из Прњавора, Српца, Лакташа и Градишке Радослав Савановић радује се повратку на старо те вјерује да, уколико буду испоштоване мјере, неће бити проблема у одржавању “традиционалне наставе”.

- Иако је трајање часа од 20 минута мимо свих педагошких стандарда, наставу смо морали прилагодити епидемиолошкој ситуацији. Надамо се да ће ђаци ову и наредне школске године провести у клупама - истакао је Савановић за “Глас Српске”.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић вјерује да ће се средњошколци придржавати мјера.

- Апелујем на родитеље и ученике да поштују препоручене мјере ради здравља ученика, али и њихових укућана - казао је Бајић.

Да ће се уз поштовање мјера и препорука струке извођење наставе у учионицама несметано одвијати, увјерени су и званичници РС који су упутили честитке поводом почетка нове школске године.

Одгођен почетак

Ђаци ОШ “Васо Пелагић” из Пелагићева ипак данас неће сјести у клупе јер је, како су навели у Министарству просвјете и културе РС, почетак наставе одгођен због уређења објеката. Додали су да ће из истих разлога на повратак у школу сачекати и ђаци двију средњих школа, у Мркоњић Граду и Српцу.


​Глас Српске