Воде у Српској доброг квалитета :: Semberija INFO ::

 

Воде у Српској доброг квалитета


Према европским стандардима скоро све површинске воде у Републици Српској доброг су квалитета.

Више од 70 одсто вода у сливу Требишњице је одличног квалитета, док око 30 одсто вода у сливу Саве, има лош квалитет. Суша која је снизила водостај ријека није битније утицала на квалитет вода.

Мјерења која се спроводе у периоду од априла до краја октобра, показују да је вода у нашим ријекама доброг квалитета. Највећи проблем је загађење комуналним отпадним водама из насеља.

- Најчешће не задовољава квалитет оне прописане вриједности то су суспендоване материје, укупни фосфор и имамо нешто азотне материје, нитритни азот што је индикатор свјежег загађења - каже Јелена Вићановић, начелница Одјељења за заштиту квалитета воде ЈУ Воде Српске.

За разлику од развијених европских земаља код нас се, у складу са законом, анализирају само основни показатељи квалитета воде.

- Рецимо ми не радимо анализе на све опасне хазардне супстанце типа хормона, тешких метала, утицаја ситних пластичних честица на живи свијет - додаје Вићановићева.

Хидролошке прилике овога љета нагласиле су потребу за пречишћавањем отпадних вода. У Републици Српској у функцији су само три пречистивача.

- У задњој деценији стање се поправља, у ком смислу, у смислу да смо ми са четири посто отпадних вода које су се пречишћавале стигли до 11 посто, наравно томе је допринијело првенствено изградња постројења у Бијељини, у Вишеграду, у Билећи. Поред тога неколико још постројења су у фази изградње или израде пројектне документације у Градишци, Власеници, нека још мања мјеста - рекао је Славко Смиљанић са Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Индустријска загађења немају велики утицај на квалитет воде, а узрок је не толико брига привредника за здраву средину, колико смањен капацитет рада индустрије, преноси РТРС.

Глас Српске