Међународни дан несталих, још се трага за 7603 особе :: Semberija INFO ::

 

Међународни дан несталих, још се трага за 7603 особе


У Босни и Херцеговини још се трага за преко 7600 особа несталих током протеклог рата, речено је за БХРТ из Института за нестале особе Босне и Херцеговине.

Међународни дан несталих особа, 30. аугуст, који су прогласиле Уједињене нације, има посебан значај за Босну и Херцеговину.

У протеклом рату од 1992. до 1995. године у БиХ је нестало око 35.000 особа, а данас, двије деценије након рата, трага се за 7603.

На подручју Западног Балкана до прошле године је пронађено и идентификовано више од 70 одсто од 40.000 лица која су пријављена као нестала на крају протеклог рата, а још се трага за око најмање 11.000, саопштено је из Међународне комисије за нестала лица /ICMP/. (ПОДАЦИ ОД ПРОШЛЕ ГОДИНЕ)

Обиљежавање у БиХ

Симболичним бацањем ружа са Старог моста у Мостару данас у подне почет ће централна манифестација обиљежавања Међународног дана несталих.

Чланови Савјетодавног одбора Института за нестале особе БиХ, чланови удруга обитељи несталих особа, као и друге узванице манифестацију након бацања ружа окупит ће се на Шпанском тргу гдје ће бити постављена изложба “Гдје је?”.

Обратиће се градоначелник Мостара Марио Кордић, предсједатељ Колегија директора Института за нестале особе БиХ Никола Перишић, предсједатељ Савјетодавног одбора Института за нестале особе БиХ Жељко Станић, шеф изасланства Међународног комитета Црвеног крижа у БиХ Елмир Цамић те замјеник шефа програма Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП) за западни Балкан Самира Крехић.

Дан несталих и погинулих у Републици Српској биће данас обиљежен у порти Манастира Светог Николе на Озрену.

Биће служен парастос погинулим и несталим, а потом је планирано полагање вијенаца и цвијећа код спомен-крста, те обраћање званичника.

Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова РС.

БХРТ