Милена и Гага добијају сквер, Пупин и Радовић споменике :: Semberija INFO ::

 

Милена и Гага добијају сквер, Пупин и Радовић споменике


БЕОГРАД - Улицу у Београду добиће једини преживјели у усташком масакру у цркви у Глини 1941. године Љубан Једнак, чувени глумачки пар Милена Дравић и Драган Николић добиће сквер Милене и Гаге, књижевник Мика Оклоп (Милан Оклопџић) ће добити парк, а споменике научник свјетског гласа Михајло Пупин те пјесник, писац и новинар Душан Радовић.

То је најавио замјеник градоначелника Горан Весић пред данашњу сједницу Скупштине града која ће усвојити поменуте одлуке.

- Иницијативу да Љубан Једнак добије улицу поднео је Александар Вучић у својству грађанина, као и грађани Бусија. Од сутра досадашња Имотска улица у Градској општини Вождовац преименује се у улицу Љубана Једнака, Србина који је једини преживео у једном од најсвирепијих и најмонструознијих покоља српског народа на територији нацистичке Независне државе Хрватске у Другом светском рату, које су усташке власти извршиле у ноћи између 28. и 29. јула и 4. и 5. августа 1941. године у глинској цркви Пресвете Богородице, убивши том приликом око 1.700 људи - рекао је Весић а преносе медији.

Такође је истакао да ће се пред одборницима наћи приједлог одлуке да јавној површини на углу улица Милешевске и Цара Николаја буде додијељен назив Сквер Милене и Гаге, по глумцима Милени Дравић и Драгану Николићу, и подсјетио да је тај приједлог лично поднио као грађанин.

Додао је да ће на његов приједлог парк на Булевару краља Александра на углу са улицом Кнегиње Зорке добити назив Парк Миле Оклопа.

- Споменик на Топличином венцу добија Душан Радовић. Иницијативу за подизање споменика поднео је Иницијални одбор, који чине академик Матија Бећковић, Миливој Ненин, песник Љубивоје Ршумовић, редитељ Милош Радовић и Зорица Хаџић, и она ће бити прихваћена - рекао је Весић.

Михајлу Пупину, научнику и проналазачу, биће подигнут споменик испред зграде Техничког факултета у Београду.

- Позицију споменика предложио је Електротехнички факултет имајући у виду да се налази испред објекта Техничког факултета на Булевару краља Александра, који се налази у оквиру културног добра и који представља први наменски зидан објекат за смештај техничких факултета - објаснио је Весић.

Култура сјећања

Горан Весић је рекао да ће Београд наставити да његује културу сјећања на све важне догађаје из наше историје као и појединце који су дали допринос развоју културе и друштва нашег града.

- Београд се више не стиди своје историје, већ је са поносом негујемо и чувамо - поручио је Весић.


​Глас Српске