Снажна експлозија у Кабулу, САД извеле напад дроном на бомбаше “Исламске државе” :: Semberija INFO ::

 

Снажна експлозија у Кабулу, САД извеле напад дроном на бомбаше “Исламске државе”


Фото - АП

Пријестолницу Афганистана у послијеподневним сатима потресла је снажна експлозија. Амерички званичници су изјавили да су Сједињене Државе извеле напад беспилотном летјелицом на возило са више бомбаша самоубица афганистанског огранка “Исламске државе”, прије него што су успјели да изврше напад на аеродром у Кабулу.

За сада је познато веома мало детаља о том инциденту, као и о нападу ракетом која је, према наводима афганистанске полиције, данас пала на насеље удаљено километар од аеродрома у Кабулу и убила дијете.

Талибани су описали та два напада као одвојене инциденте, иако су информације о оба веома штуре, а свједоци наводе како су данас чули само једну снажну експлозију у Кабулу.

Два неименована америчка војна званичника рекла су да је напад дроном био успјешан и да је у возилу било више бомбаша самоубица. Портпарол Централне команде америчке војске Бил Урбан казао је да је напад дроном изведен “у самоодбрани”.

Предсједник Сједињених Држава Џозеф Бајден упозорио је синоћ да је нови терористички напад на аеродром у Кабулу веома изгледан у року од 24 до 36 сати.

И талибани су саопштили да је америчка војска данас извела ваздушни удар на возило са бомбашем самоубицом који је желио да изврши напад на аеродром у Кабулу. Портпарол талибана Забихула Муџахид рекао је новинарима да су Американци извели напад на возило у покрету, напуњено експлозивом, али није навео више детаља.

Амерички напад на возило изведен је док Сједињене Државе приводе крају евакуацију авионима из Кабула, пред истек рока за повлачење америчких војника 31. аугуста.

То је други амерички удар на припаднике “Исламске државе” у Афганистану откако је њен бомбаш самоубица у четвртак извео напад код аеродрома у Кабулу у којем су погинуле најмање 182 особе.

Након напада у четвртак, талибани су појачали безбједносне мјере у области око аеродрома, нарочито након што је Велика Британија јуче окончала операцију евакуације.

​БЕТА / БХРТ