Ураган “Ида” се појачава пред долазак у Њу Орлеанс, све извјеснија катастрофа :: Semberija INFO ::

 

Ураган “Ида” се појачава пред долазак у Њу Орлеанс, све извјеснија катастрофа


ЊУ ОРЛЕАНС - Ураган “Ида” очекује се да данас стигне у округ Њу Орлеанса, а власти су наредиле евакуацију приобалних дијелова Луизијане, саопштио је Национални центар за урагане (НХЦ).

Према извјештајма НХЦ, Ида је рано ујутру била у категорији 4 на петостепеној Сафир-Симпсоновој скали за урагане и налазила се око 120 километара јужно од ушћа ријеке Мисисипи, пише Ројтерс.

Ураган “Ида” би могла изазвати олујне ударе опасне по живот и потенцијано катастрофална оштећења и поплаве, саопштио је НХЦ.

Градоначелница Њу Орлеанса Латоја Кентрел позвала је грађане да се евакуишу због урагана “Ида”, који ће, како се очекује, ускоро погодити обалу Луизијане.

“Кажем вам да ова олуја неће ослабити”, рекла је она.

Ураган је добио на интензитету изнад топлих вода Мексичког залива и већ је донио обилне падавине и снажне ударе вјетра западној Куби, преноси ББЦ.

У неким нижим дијеловима Њу Орлеанса је на снази обавезна евакуација, док је у вишим дијеловима града на снази упозорење грађанима.

Гувернер Луизијане Џон Бел Едвардс саопштио је у суботу да би “Ида” могла бити најгори директни удар урагана на Луизијану од 1850. године.

Ове недјеље је 16 година од како је ураган “Катрина” погодио подручје Њу Орлеанса, када је страдало више од 1.800 људи.

Држава не планира евакуацију болница које су сада преоптерећене пацијентима зараженим од Ковид-19, рекао је Едвардс.

У петак је пријављено више од 3.400 нових инфекција вируса корона од којих је око 2.700 хоспитализовано.

“Разговарали смо са болницама како бисмо се увјерили да њихови генератори раде и да имају при руци више воде него иначе”, рекао је Едвардс.

Главни медицински званичник у Луизијани доктор Џозеф Кантер рекао је се олуја креће много брже него што се мислило и да је преостало мало времена за припрему.

Срна / Глас Српске