МОНСТРУОЗНИ ЗЛОЧИН НАД СРПСКИМ ЦИВИЛИМА У ГРУБОРИМА БЕЗ КАЗНЕ :: Semberija INFO ::

 

МОНСТРУОЗНИ ЗЛОЧИН НАД СРПСКИМ ЦИВИЛИМА У ГРУБОРИМА БЕЗ КАЗНЕ


Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се данас навршило 26 година од ликвидације шест српских цивила у засеоку Грубори код Книна коју су починили припадници Хрватске војске, али и даље нико није осуђен за овај монструозни злочин.

- Врховни суд је у предмету Грубори 2019. године донио антицивилизацијску и циничну одлуку којом је потврђена ослобађајућа првостепена пресуда у поновљеном поступку против оптужених Фрање Дрље и Боже Крајине, припадника Антитерористичке јединице Лучко - наводи Линта у писаној изјави.

Према његовим ријечима, потпуно је јасно да етничко мотивисано хрватско правосуђе нема намјеру да процесуира бројне злочине који су почињени над Србима у "Олуји" и у другим злочиначким акцијама.

- Након 26 година од злочиначке операције "Олуја" хрватско правосуђе је подигло свега три оптужнице за ратне злочине над 12 крајишких Срба у мјестима Прокљан и Мандићи, Кијани и Грубори и то против укупно седморице припадника хрватских војних и полицијских формација - подсјећа Линта.

Он каже да су суђења окончана са двије осуђујуће правоснажне пресуде у предметима Прокљан и Мандићи и Кијани и ослобађајућом пресудом у предмету Грубори.

- За злочине у Прокљану у залеђу Шибеника /убијена два српска цивила/ и Мандићима код Кистања /убијен заробљени војник РСК/ осуђен је 2014. године само Божо Бачелић на седам година затвора, а остала тројица оптужених за ратни злочин су ослобођени - наводи Линта.

Према његовим ријечима, за злочин у Кијанима код Грачаца осуђен је 2021. године Рајко Кричковић, Србин по националности, на 10 година затвора због убиства три српска цивила, сви чланови исте породице.

Линта истиче као срамну и скандалозну чињеницу да су пред хрватским судовима за злочине над више од 2.000 Срба током и послије злочиначке акција "Олуја" осуђена свега двојица припадника Хрватске војске и полиције на укупну казну од мизерних 17 година, од којих је један од осуђених српске националности.

- То јасно показује да се Хрватска није суочила на својом злочиначком прошлошћу и да даље доминира лажни мит о "домовинском рату" према коме су Југославија, ЈНА и крајишки Срби агресори и злочинци и Хрвати жртве и ослободиоци. Томе је у великој допринио Хашки трибунал својим пристрасним и селективиним радом јер је потпуно подредио право политици - констатује Линта.

Од 12 оптужница подигнутих пред Хашким трибуналом за злочине почињене током рата у Хрватској од 1991. до 1995. године, подсјећа Линта, само двије се баве злочинима над Србима.

- Међутим, хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач су ослобођени за злочине у "Олуји", а хрватским генералима Рахиму Адемију и Мирку Норцу за злочине у "Медачком џепу" није ни суђено у Хагу већ је њихов случај 2005. године препуштен Хрватској - додаје Линта.
 
(СРНА)