Протест против устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу :: Semberija INFO ::

 

Протест против устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу


ЦЕТИЊЕ - Скупу против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, који организује такозвани Патриотски комитски савез, уз подршку опозиционе ДПС председника Мила Ђукановића, окупио је много мање људи од очекиваног с обзиром на то да су присутни дошли из цијеле Црне Горе.

На скупу су самозвани митрополит неканонске Црногорске православне цркве Мираш Дедејић, иначе, рашчињени свештеник Српске православне цркве, али и бивши директор Управе полиције и Ђукановићев актуелни савјетник Веселин Вељовић, као и други функционери ДПС-а.

Устоличење митроплита Јоаникија најављено је за 5. септембар у присуству патријарха српског Порфириија, а Вељовић је прошле седмице у ауторском тексту за један црногорски медиј позвао припаднике полиције да одбију послушност старјешина и прикључе се противницима устоличења.

Против устоличења митрополита Јоаникија, у присуству патријарха Порфирија су све опозиционе странке предвођене Ђукановићевим ДПС-ом, бројне невладине организације и појединци.

Иако се устоличења митрополита СПЦ традиционално одржавају у Цетињском манастиру, они захтијевају то да се тај чин измјести у неки други објекат на територији Црне Горе изграђен посљедњих деценија или у сједишту СПЦ у Београду.

Основна порука окупљених је да се Црна Гора „никада неће утопити у ''српски свијет'“, пренијели су подгорички медији.

Дио града код Биљарде блокирала је полиција, која је на протесту присутна у великом броју.


Танјуг / Глас Српске