Сјеверна Македонија: У кафане и на друге догађаје уз потврду о вакцинацији :: Semberija INFO ::

 

Сјеверна Македонија: У кафане и на друге догађаје уз потврду о вакцинацији


У Сјеверној Македонији од данас је за улазак у угоститељске објекте, на концерте или спортске догађаје обавезна потврда о вакцинацији или о прележаном вирусу корона.

Влада је одлучила да због убрзаног ширења вируса од данас забрани рад затворених дијелова угоститељских објеката, а за сједење у отвореним дијеловима кафића, ресторана и клубова, старији од 18 година мораће да имају потврду о бар једној примљеној дози вакцине.

У угоститељске објекте моћи ће и они који покажу потврду о прележаном вирусу, али само 45 дана након прележане болести, послије чега ће морати да имају потврду о вакцинацији, као и сви остали.

Та обавеза ће важити за све објекте који примају више од 30 гостију, а угоститељи су обавезани да организују редарску службу која ће то контролисати.

Влада је најавила појачане контроле да би се нове рестриктивне мјере стриктно поштовале, а предвиђене су и новчане казне.

За грађане који немају потврду или имају лажну, казна је 250 евра, за правно лице од 2.500 до 30.000 евра у зависности од величине објекта, а за одговорно лице 1.500 евра, преносе београдски медији.

Поред одласка у кафиће, ресторане или ноћне клубове, ковид сертификат ће бити неопходан и за све врсте прослава, које се могу организовати само на отовреном као и за концерте, семинаре, конференције, културне и спортске догађаје.

Рад ноћних клубова, дискотека, барова и даље је ограничен на 50 одсто капацитета отворених дијелова. Они могу да приме највише 1.000 посјетилаца, уз поштовање постојећих мјера.

Министар здравства Македоније Венко Филипче позвао је грађане на свом "Фејсбук" профилу да се вакцинишу, истакавши да су вакцине безбједне и ефикасне.

"То показују бројке и анализе које охрабрују и у потпуности потврђују да је вакцинација једини начин суочавања с пандемијом", написао је Филипче.

​Независне новине