ФОНД ПИО РС: КОЛИКО ЈЕ ОСТВАРЕНИХ ПРАВА НА ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ У ПРВИХ ШЕСТ МЈЕСЕЦИ? :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: КОЛИКО ЈЕ ОСТВАРЕНИХ ПРАВА НА ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ У ПРВИХ ШЕСТ МЈЕСЕЦИ?


У току првих шест мјесеци ове године Фонд је запримио 13.641 захтјев за остваривање права на пензију, спровео управни поступак и донио рјешење у 13.841 случају, чиме је за 200 захтјева у раду смањен број у односу на последњи дан 2020. године.

Право на пензију остварио је 7.681 осигураник, односно 55,49% чиме је стекао статус корисника права на старосну, породичну или инвалидску пензију. Настављен је позитиван тренд побољшања структуре корисника права, тако што је у првој половини ове године право на старосну пензију оставрило 4.828 осигураника, односно 62,86%.

Истовремено право на породичну пензију остарило је 29,42%, а на инвалидску свега 7,72% осигураника, што је до сада најмање забиљежени проценат учешћа у структури остварених права на пензију у одређеном периоду.

Док је на једној страни забиљежено смањење процента учешћа породичних и инвалидских пензија у структури, на другој страни имамо раст процента корисника права на старосну пензију, у континуитету, што је веома повољно и пожељно за сваки пензијски систем, па тако и за систем пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске.

Подсјећамо да структуру корисника права приликом обрачуна пензије за јул ове године чине старосне пензије са 59,42%, породичне са 27,15%, инвалидске са 13,36%  и остала права са 0,08%.

Oваква структура корисника права Фонд ПИО Р С сврстава у сам врх пензијских фондова међу државама насталих на подручју бивше СФРЈ, а врло близу квалитативних величина које биљеже водеће земље у ЕУ.