ПОБОЉШАТИ ОДНОСЕ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА ИЗ ИЗРАЕЛА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОБОЉШАТИ ОДНОСЕ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА ИЗ ИЗРАЕЛА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Трочлана делегација Федерације локалних заједница Израела, у оквиру званичне посјете Савезу општина и градова Републике Српске (СОГРС) посјетила је данас Бијељину. Планом посјете предвиђено је да послије Бијељине посјете Бањалуку. 

У својству домаћина данашњем састанку у Бијељини су присуствовали Љубиша Ћосић, предсједник Савеза и градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Петровић, потпредсједник Савеза и градоначелник Бијељине и Ацо Пантић, генерални секретар Савеза. 

Делегацију из Израела предводи градоначелник града Модина Хаим Бивас који је уједно и предсједник Федерације локалних заједница Израела.

-Прије 12 година сам први пут дошао у Републику Српску. Тада смо успоставили сарадњу са Бањалуком и та сарадња постоји до данашњег дана. Овом посјетом желимо да поставимо темељ за будућу чвршћу сарадњу локалних заједница из Републике Српске и Израела. У октобру 2021. године ћемо у Израелу организовати Међународну конференцију савеза локалних заједница из цијелог свијета и тада ћемо са СОГРС-ом потписати Меморандум о сарадњи. Тај документ би требао бити основа још бољих односа између општина и градова наше двије земље“, рекао је градоначелник Бивас.



Циљ посјете је успостављање сарадње између Федерације локалних заједница Израела и Савеза општина и градова Републике Српске, размјена искустава и добрих пракси функционисања локалне самоуправе, са намјером да се у наредном периоду потпише и меморандум о сарадњи између двије асоцијације.

-Данашњи састанак смо искористили за представљање могућности за економску сарадњу локалних заједница из Републике Српске и Израела. Ми смо упознати са фасцинантним успјесима израелске привреде и пољопривреде као и са њиховим односом према изазовима које је донијела пандемија вируса корона. Градска администрација града Бијељине је исказала спремност за братимљење са сличном локалном заједницом из Израела како бисмо имали прилику преписати све добре праксе које Израелци већ годинама примјењују. Представили смо наше предности који се тичу геотермалних потенцијала, повољних пољопривредних услова, развијене гасоводне инфраструктуре те планиране изградње аутопута као и да Град Бијељина има БФЦ (Бусинесс Фриендлy Цоммунитy) стандард који свједочи о повољном окружењу за развој привреде у нашем граду“, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

У оквиру данашње посјете гости су у Музеју Семберије погледали електронску поставку изложбе "Јевреји у Бијељини" и посјетили Јеврејско гробље у Бијељини.

Градоначелник Модина, Хаим Биваса је 2016. године од стране тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика одликован Орденом части са златним зрацима, због његовог доприноса његовању пријатељских односа Српске и Израела.

Семберија инфо - И. Гутић