Продаја књига у Шведској на историјском максимуму :: Semberija INFO ::

 

Продаја књига у Шведској на историјском максимуму


Продаја књига у Шведској достигла је историјски максимум у првој половини 2021. године, пошто су људи због пандемије мање путовали и слободно вријеме проводили у разоноди код куће више него обично. По свему судећи, ово ће бити још једна звјездана година за шведску књижарску индустрију након рекордне 2020, извештава Ројтерс.

Удружење књижара Шведске саопштило је да је укупна продаја порасла 10 одсто у односу на исти лањски период, при чему је продаја штампаних књига забиљежила раст од седам процената, а дигиталних за 14 одсто. Књиге за дјецу предводе у скоку продаје. У поређењу са првом половином 2019. године, укупна продаја књига порасла је за 18 процената.

„Трендови које биљежимо од почетка пандемије настављају се - расту дигитални продајни канали и формати, док се продаја књига у физичким књижарама смањује”, наведено је у Удружењу књижара Шведске, преноси Тањуг.

Марија Хамрефорс, предсједница удружења, каже да највећи пад продаје биљележе књижаре у великим градовима и тржним центрима, док књижаре у одмаралиштима или у регионима у којима људи живе и раде од куће имају веома добру продају.

Укупна продаја књига у овој нордијској земљи је 2020. године порасла за девет процената.

Агенције