ФОНД ПИО РС: МАЛИГНЕ И КАРДИОВАСКУЛАРНЕ БОЛЕСТИ ПРЕДЊАЧЕ У ГУБИТКУ РАДНЕ СПОСОБНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: МАЛИГНЕ И КАРДИОВАСКУЛАРНЕ БОЛЕСТИ ПРЕДЊАЧЕ У ГУБИТКУ РАДНЕ СПОСОБНОСТИ


У поступку рјешавања захтјева за остваривању права на инвалидску пензију, у периоду јануар-јун 2021. године, извршена је укупно 1.921 оцјена радне способности, што је више за 20 у односу на исти период претходне године.

Од тога, 1.388 се односи на домаће осигурање, а 533 оцјене радне способности су са елементима ино-осигурања. У домаћем осигурању губитак радне способности утврђен је код 29,68% осигураника, док је код оцјене радне способности за осигурание са пребивалиштем у иностранству губитак ра-дне способности утврђен код 32,27% осигураника.

Од укупно извшених 1.921 оцјене радне способности губитак је утврђен код 30,40% осигура-ника, код 4,94% осигураника инвалидност не постоји, код 20,71% осигураника постоји прео-стала радна способност и код 43,93% осигураника да лијечење није завршено. Доминантан узрок настанка инвалидности односно губитка радне способности су малигне болести са 26,36%, слиједе кардиоваскуларне болести са 23,10%  случаја, те душевне болести са 15,41%.

Поред три доминантне болести као узрочника инвалидности-губитка радне спо-собности са мањом заступљеношћу појављују се још повреде на раду у 9,07% случајева,  бо-лести мишићно-коштаног система и везивног ткива са 7,53%, болести нервног система 7,02% и болести  жлијезда са унутрашњим лучењем 6,16% случајева.

Тако су карциноми, нажалост, и даље водећи узрочник настанка инвалидности-губитка радне способности. Наведене три доминатне болести, узрочници су у 65,71% губитака радне спо-собности, што је врло неповољно. Још одраније, као и сада, у стручним и научним круговима то се образлаже, најчешће, брзим и савременим начином живота, са стресом, загађењем жи-вотне средине, хране, воде, ваздуха, нездравом храном, али и директном везом настанка ка-рцинома и душевних болести, као последице ратних догађајима  и бомбардовања простора Републике Српске пројектилима са осиромашеним уранијумом у периоду 1992-1995. и територије СРЈ 1999. године од стране НАТО снага.