Инцко наметнуо одредбе закона којима се забрањује негирање геноцида :: Semberija INFO ::

 

Инцко наметнуо одредбе закона којима се забрањује негирање геноцида


Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко донио је одлуку о допуни Кривичног закона БиХ којим се забрањује негирање геноцида у Сребреници.

Одлука је саопштена из ОХР-а.

“Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша оправдати злочин геноцида, злочин против човјечности или ратни злочин утврђен правомоћном пресудом у складу с Повељом Међународног војног суда придруженом уз Лондонски споразум од 8. коловоза 1945. или Међународног казненог суда за бившу Југославију или Међународног казненог суда или суда у Босни и Херцеговини, а усмјерено је против скупине особа или члана скупине одређене с обзиром на расу, боју коже, вјероисповијест, поријекло или националну или етничку припадност, и то на начин који би могао потакнути на насиље или мржњу усмјерену против такве скупине особа или члана такве скупине, казнит ће се казном затвора од шест мјесеци до пет година”, наведено је.

Такође, у допуни Закона је наведено да ће бити кажњене и све особе које одају признања осуђеним ратним злочинцима на било који начин.

“Ко додијели признање, награду, споменицу, било какав подсјетник или било какву привилегију или слично особи осуђеној правомоћном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин, или именује јавни објект као што је улица, трг, парк, мост, институција, установа, опћина или град, насеље и насељено мјесто, или слично, или регистрира назив по или према особи осуђеној правомоћном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин, или било на који начин велича особу осуђену правомоћном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин, казнит ће се казном затвора од најмање три године”, одлука је Инцка.

Казну од три мјесеца до три године затвора, наведеним допунама закона, добиће свако “ко јавно подстрекне на насиље или мржњу усмјерену против скупине особа или члана скупине одређене с обзиром на расу, боју коже, вјероисповијест, поријекло или националну или етничку припадност”.

“Ко казнено дјело овог чланка изврши тако да јавности учини доступним или јој дистрибуира летке, слике или друге материјале, казнит ће се казном затвора од најмање једне године”, наведно је у допуни Кривичног закона.

Такође, додато је да, “Ако је казнено дјело овог чланка почињено на начин којим се може пореметити јавни ред и мир или је пријетеће, злостављајуће или увредљиво, починитељ ће се казнити казном затвора од најмање три године”.

Истакнуто је да “Починитељ казненог дјела овог чланка који је дужносник или одговорна особа или запосленик у институцији власти или било којем органу који се финанцира путем јавног прорачуна, казнит ће се казном затвора од најмање три године”.

Овај Закон ступа на снагу осам дана од дана објаве на службеној интернетској страници Канцеларије високог представника или један дан од дана објаве у “Службеном гласнику Босне и Херцеговине”, који год од тих дана наступи раније.

Закон је на привременој основи све док га Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине не усвоји у истом облику, без измјена и допуна и без додатних услова.

​BHRT