Бљакај: Више од 400 оних који се воде као нестали су Срби :: Semberija INFO ::

 

Бљакај: Више од 400 оних који се воде као нестали су Срби


ПРИШТИНА- Директор Фонда за хуманитарно право на Косову, Беким Бљакај, рекао је да је више oд 400 особа, које се још воде као нестале у борбама на Косову и Метохији, из српске заједнице.

Бљакај је рекао да би приштинска страна требало да ради на лоцирању тих жртава, чиме би, сматра, доказала да остварује право чланова породице да знају судбину својих најмилијих, преноси Косово онлајн позивајући се на Коху.

 „Више од 400 људи који се налазе на списку несталих припадају српској заједници и њихова тела морају бити негде сахрањена на Косову. Косовска страна мора учинити све да лоцира место где су српске жртве, пошто је Фонд за хуманитарно право годинама тражио да питање несталих буде на дневном реду", рекао је Бљакај.

Он је навео да „српска страна такође тачно зна гдје су масовне гробница и тијела несталих Албанаца", о чему, како тврди, сведочи отварање гробнице у Кижеваку. Бљакај је мишљења да Београд жели да побјегне од институционалне одговорности за премјештање тијела са Косова и Метохије и њихово скривање у централној Србији.

Оцјенио је да су једини начин да се његове тврдње докажу архиви у којима ће, како претпоставља, у блиској будућности бити откривене ове информације.

Сматра да на страни Београда „недостаје политичке воље да се разјасни судбина несталих" и наводи да му је шокантније то што су странке поменуле да питање несталих виде као хуманитарно, а не политичко питање.

​Танјуг / Глас Српске