Резолуција о високом представнику на дневном реду Савјета безбједности УН, подршка није извјесна :: Semberija INFO ::

 

Резолуција о високом представнику на дневном реду Савјета безбједности УН, подршка није извјесна


ЊУЈОРК – Резолуција којом се предвиђа укидање овлашћења високог представника, а коју су Савјету безбједности УН-а предложиле Русија и Кина, наћи ће се вечерас пред овим тијелом.

Ипак, како "Глас Српске" сазнаје из добро обавјештених извора, извјесно је да ће она бити одбијена већином гласова.

Поред земаља Запада, подршка резолуцији, врло извјесно изостаће и од Вијетнама и Кеније, а како нам је речено, о даљем исходу разговора о високом представнику и понашање Русије у овој институцији може се само нагађати.

- Француска као предсједавајућа СБ УН прихватила је да одлучује о резолуцији, али прве информације говоре да она неће добити подршку, односно да ће бити одбијена великом већином. Ипак, остаје да се види шта ће се десити на самој сједници – рекао нам је извор из сједишта УН-а.

Сарајевски портал Кликс, позивајући се на своја сазнања, пише да ће шест земаља сигурно гласати против и то Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска, Ирска, Естонија и Норвешка.

Потребно је да против гласа још само једна држава да би усвајање резолуције било одбачено без коришћења вета.

У случају да више ниједна земља не буде против, портал подсећа да САД, Велика Британија и Француска, као сталне чланице Савјета безбједности УН-а имају могућност вета, што опет значи да резолуција неће проћи.

Сједница на којој ће се разматрати ово питање почеће у 15 часова по њујоршком, односно у 21 час по нашем времену.

Глас Српске