Нема страдалих из БиХ, Србије и Хрватске у поплавама у Њемачкој :: Semberija INFO ::

 

Нема страдалих из БиХ, Србије и Хрватске у поплавама у Њемачкој


МИНХЕН - Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је да у катастрофалним поплавама у Њемачкој нема страдалих држављана БиХ, нити држављана Србије и Хрватске, као и да су страшне слике поплављених подручја и да надлежни чине све да се спаси сваки људски живот.

“У сталном сам контакту са колегама у конзулатима у Франкфурту, који је надлежан за двије поплављене њемачке покрајине и са конзулатом у Штутгарту, са Амбасадом у Берлину. На сву срећу нема страдалих грађана БиХ и надам се да ће тако и остати”, рекла је Сајићева.

Она је додала да је у контакту са конзулима Србије и Хрватске.

“Из сата у сат се претходних дана повећавао број страдалих, он је тренутно у Њемачкој 135, у Белгији 27 мртвих. Нажалост, помажући овдје у Њемачкој страдала су и два ватрогасца, што је званично и потврђено”, рекла је Сајићева.

Она је нагласила да су слике страшне и да се на подручју западних њемачких покрајина Сјеверна Рајна-Вестфалија и Фалачко Порајње и даље трага за великим бројем несталих.

“Чисте се улице и домови гдје је то уопште могуће, али нажалост цијела насеља су нестала у налетима јаке водене бујице. На терену је више од 15.000 ватрогасаца, полицајаца, војске и припадника других хуманитарних служби”, каже Сајићева.

Она је додала да се све чини да се спаси сваки људски живот.

“Оно што отежава комуникацију и тежак прилаз још увијек многим кућама, је доста рушевина. Отежана је и путна комуникација, али и мобилне мреже не раде и то је још један од разлог зашто пријатељи и породице не могу контактирати све оне који се за сада воде нестали”, рекла је Сајићева и додала да постоји велика нада да ће већина људи који се воде као нестали бити пронађена.

Сајићева је истакла да многи нуде помоћ, те да су, осим многих држава у окружењу, помоћ свим пострадалим подручјима у Белгији и Њемачкој понудили представници Њемачке фудбалске лиге који су рекли да ће донирати три милиона евра.

“За сада се не зна колика је штета, али процјене осигуравајућих друштава су око 1,2 милијарди евра. Бољи познаваоци прилика тврде да ће се штета заиста мјерити милијардама, с обзиром на то да је уништена инфраструктура - путеви и мостови, као и приватне куће, школе, болнице, јер су, нажалост, нестала цијела села”, рекла је Сајићева.

Она је рекла да се сада велика пажња обраћа и томе гдје смјестити пострадале грађане.

“Имам информацију да су јуче више од 600 људи смјестили међу породице у Бону”, каже Сајићева.

Она каже да многе хуманитарне организације прикупљају помоћ пострадалим у одјећи, храни и другим потрепштинама.

“Заиста потресне, апокалиптичне слике из Њемачке, једно тешко стање. Причу о корони је замијенила, нажалост, ова прича о великим тешким поплавама”, закључила је Сајићева.

Број погинулих у поплавама у Њемачкој и Белгији порастао је на 157, саопштиле су хитне службе.
И на осталим граничним прелазима промет возила је појачан, али задржавања нису дужа од 30 минута, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске

Из овог савеза возачима савјетују да возе максимално опрезно, те да вожњу прилагоде стању и условима на путу.

Срна / Глас Српске