СВЈЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА


Свјетски дан становништва обиљежава се у јулу зато што је тог мјесеца 1987. године свјетска популација достигла број од пет милијарди становника. Од 1990. године обиљежава се Свјетски дан становништва у складу са актуелном темом и тренутним потребама, како би унаприједили развојне стратегије.

Репродуктивно здравље је суштина визије Популационог фонда - свијета у коме је свака трудноћа жељена, сваки порођај безбједан, а потенцијали сваког младог човјека испуњени. Проблеми са репродуктивним здрављем су и даље главни узрок болести и смрти жена у порођајним годинама широм свијета.

Нагли пад опште смртности становништва почео је да убрзава већ након 19. вијека у развијеним земљама и ширио се широм свијета.

Већина глобалних питања и проблема који захтијевају хитно рјешавање односи се на младе особе, дјевојке и жене, затим на смањивање сиромаштва, побољшање репродуктивног здравља, старење популације и урбанизацију.
Када је у питању број становника треба истаћи да највише људи живи у Кини, а друга најмногољуднија држава свијета је Индија.  

Свјетска популација тренутно износи 7,8 милијарди људи према посљедњим процјенама Уједињених нација. Очекује се да ће се свјетска популација у наредних 30 година повећати за двије милијарде људи, са 7,8 на 9,7 милијарди у 2050. години и могла би достићи врхунац од близу 11 милијарди око 2100. године.

Иначе, овај драматичан раст је вођен повећањем броја људи који су преживјели репродуктивно доба, а праћен је великим промјенама у стопи плодности, све већој урбанизацији и убрзању миграције. Нажалост, борбу коју цијели свијет води против корона вируса, води се и у нашој земљи, зато морамо да будемо одговорни прије свега према себи, а затим и према другима, да се придржавамо превентивних мјера и да не посустајемо у борби против непријатеља, јер људски животи су нешто највредније.

Агенције