МУЗИЧКИ ФИЛМОВИ У ИСТАРСКИМ ВИНОГРАДИМА :: Semberija INFO ::

 

МУЗИЧКИ ФИЛМОВИ У ИСТАРСКИМ ВИНОГРАДИМА


У организацији Кина Истра од 10. јула почиње програм Кино у винограду, у оквиру ког ће се у јединственом амбијенту на отвореном приказати три музичка филма.

Први на програму, у винарији Факин у Бркачу код Мотовуна, би ће филм "Буена Виста Социал Цлуб", вишеструко награђивани документарац Вима Вендерса, који се упутио у Хавану како би забиљежио сарадњу једног од најсвестранијих музичара данашњице Реја Кудера с његовим пријатељима, врхунским кубанским музичарима.

Документарни филм "Ејми" о животу прерано преминуле пјевачице Ејми Вајнхаус приказаће се 15. јула у винарији Матошевић у Крунчићима, најављено је с Мотовун Филм Фестивала који је носилац програма.

Тужна је то прича о големом таленту уништеном кривим изборима, који су довели до смрти младе пјевачице непоновљивог гласа. У овом интимном портрету редитељ Асиф Кападиа користио је изворне архивске снимке, кућне видее из њена дјетињства, службене и неслужбене снимке, напомиње се у најави.

Трећи филм у програму, чија је пројекција на распореду у винограду поред дворца Белај и тамошње винарије 18. јула, је "Птица на жици", који прати Леонарда Коена на његовој европској турнеји 1972.

Како се подсјећа, дуго се мислило да је рад Тонија Палмера нестао те да га се може видјети само на неслужбеним издањима врло лошег квалитета, али 2009. у једном холивудском складишту пронађено је чак 296 зарђалих лименки пуних филмова, а међу њима и тај филм, који је затим дигитално обрађен и доведен у изворно стање.

У цијену улазнице за пројекцију укључена је и "покоја чаша вина добродошлице", а домаћица свих вечери је  квизашица и одлична познаватељица вина Морана Зибар.

"Вино, филм и музика три су ужитка којим ћемо наздравити животу, али и скорашњем Мотовун Филм Фестивалу који ће се одржати од 27. до 31. јула", кажу с фестивала