МИЛУНОВИЋ: ПОЧИНИОЦИ ЗЛОЧИНА НАД 3.267 ПОДРИЊСКИХ СРБА НИСУ КАЖЊЕНИ :: Semberija INFO ::

 

МИЛУНОВИЋ: ПОЧИНИОЦИ ЗЛОЧИНА НАД 3.267 ПОДРИЊСКИХ СРБА НИСУ КАЖЊЕНИ


Foto: RTRS
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да је на споменику у Кравицама забиљежено да у Подрињу и Бирчу страдало 3.267 Срба, а починоце злочина никада није стигла заслужена казна.

Милуновић је истакао да је на том простору и у протеклом рату настављен континуитет српског страдања.

Поводом предстојећег обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја - страдање Срба у Подрињу током одбрамбено-отаџбинског рата, Милуновић је навео да су се водили разни процеси и у Хашком трибуналу и судовима у БиХ и да су забиљежене само спорадичне и мале казне за овако велике злочине.

Он је додао да је пред Судом БиХ за злочине над Србима укупно оптужено 16 лица, од којих је троје правоснажно осуђено на укупно 22 године затвора, пет лица је правоснажно ослобођено, против једног лица поступак је обустављен због смрти, а против седам лица поступак је још у току.

Милуновић је навео да је, према доступни подацима, пред ентитетским судовима за злочине над Србима у Подрињу укупно оптужено шест лица, од којих је једно лице правоснажно осуђено на казну затвора од једне године и три мјесеца, а пет лица је правоснажно ослобођено.

- Ти подаци говоре да ништа није предузето да се злочинци ухвате и осуде. Потпуно је јасно да је Насер Орић командовао тим јединицама и да су почили злочине, али по командној одговорности није одговарао нико. Одговарали су спорадично и осуђени на минималне казне - рекао је Милуновић на конференцији за новинаре.

Он је поставио питање да ли је то порука да се Срби могу убијати и да за то нико неће бити кажњен.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић навео је да је у у суботу, 10. јула, према програму обиљежавања страдања Срба у Подрињу у Братунцу, предвиђено да ће на Градском гробљу у 11.00 часова бити служен парастос и положени вијенци и цвијаће на Спомен–крст, а на тргу у Братунцу у 11.30 часова обраћање званичника и од 11.45 часова умјетнички програм.
 
(СРНА)