Европа је све старија и треба међугенерацијску солидарност :: Semberija INFO ::

 

Европа је све старија и треба међугенерацијску солидарност


Процјењује се да је око 20 одсто становништва старије од 65 година, а предвиђа се да ће до 2070. Године у тој старосној групи бити 30 одсто становништва Европске уније.

Европски парламент је на овоседмичној пленарној сједници усвојио извјештај о старењу Европе у којем је позвао Европску комисију да покрене пилот-пројекте за квалитетну заштиту о старијима и подржи државе чланице у спровођењу политика заштите за старије.

У извјештају “Старење Старог континента – могућности и изазови повезани с политиком старења послије 2020.”, које је ЕП усвојио са 479 гласова за, 103 против и 113 суздржаних, наводи се да је вредновање старијих особа и борба против њихове дискриминације могућа само политикама које се темеље на међугенерацијској солидарности.

Европски парламент тражи од ЕК-а да пружи подршку државама чланицама и њиховим регијама у спровођењу политика здравог старења те да на регионалном нивоу покрене пилот-пројекте за развој солидних система дуготрајне заштите, по приступачним цијенама и доступних свима.

Државе чланице требало би подстицати да боље искористе фондове ЕУ-а, као што су Европски социјални фонд плус и Европски фонд за регионални развој, како би инфраструктуру и јавне просторе прилагодили потребама старијих особа, сматрају европски парламентарци.

Пандемија корона вируса додатно је повећала видљивост проблема који изискују посебну пажњу те указала на потребу да се у активности ЕУ-а укључи посебна стратегија за старије особе.

Такве мјере би укључивале и отварање центара за дневну заштиту у близини школа и вртића како би се помогло изградњи међугенерацијских веза и спријечити усамљеност.

​Агенције