Шеранић: Од домова здравља затражено убрзавање процеса вакцинације :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Од домова здравља затражено убрзавање процеса вакцинације


БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Бањалуци са представницима свих домова здравља и болница у Српској, Института за јавно здравство, као и здравствене инспекције о нужности убрзавања процеса вакцинације грађана против ковида 19, имајући у виду да Република Српска располаже са довољном количином вакцина пет произвођача, те да се очекују нове значајне количине.

На данашњем састанку разговарано је и о потреби за већом укључености локалних заједница у обезбјеђивању логистичке подршке за овај важан процес, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.


Састанку су присуствовали и представници Министарства управе и локалне самоуправе, Савеза општина и градова Српске и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Наглашавајући важност напретка процеса вакцинације на састанку су предложени модели рада у наредном периоду, у смислу повећаног ангажмана капацитета за вакцинацију, броја тимова у здравственим установама и њихове ефикасности.

"Предложено је ангажовање додатних кадровских капацитета за извршавање административних послова у процесу вакцинације, као и продужавање радног времена вакциналних пунктова како би се и радно ангажовано становништво могло вакцинисати", наводи се у саопштењу.

Од руководстава домова здравља у Републици Српској, наводи се у саопштењу, у овој фази процеса вакцинације очекује се да организују рад пунктова у двије смјене, као и да, гдје год је то потребно, суботом или радним данима у послијеподневним часовима вакцинација буде омогућена без претходног заказивања грађана.

На састанку, који је одржан у просторијама Републичке управе за инспекцијске послове, истакнута је потреба правовременог извјештавања из здравствених установа, од чега зависи и планирање мјера и набавка вакцина, као и потреба за квалитетном подршком и сарадњом болничког сектора и примарног нивоа здравствене заштите.

У саопштењу се додаје да је наглашено да Република Српска тренутно има довољно вакцина на располагању и да се процес вакцинације мора убрзати како би се одговорило на заинтересованост грађана за имунизацију, као и искористила тренутна стабилна епидемиолошка ситуација и вријеме прије јесени.

"У Републику Српску до данас је стигло 367.963 доза вакцина против ковида 19. Од тога је директном набавком обезбијеђено 204.300 доза, из "Ковакс" механизма 63.640, кроз програм "ЕУ за здрављеж /EU4Health/ 36.270 и кроз донације 63.753 доза", наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Институт за јавно здравство Републике Српске до данас је испоручио здравственим установама око 157.500 прве дозе и нешто више од 94.800 друге дозе/компоненте вакцина.

Представници Института за јавно здравство и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, како се наводи у саопштењу , позвали су окупљене представнике здравствених установа и на свеобухватан и континуиран заједнички рад на промоцији важности вакцинације, као најбоље мјере за заштиту здравља цјелокупног друштва, као и ефикасности вакцина код заштите од сојева вируса корона који су у циркулацији.

Срна / Глас Српске