Састанак босанскохерцеговачких дуванара у Бијељини: Производња дувана пред гашењем :: Semberija INFO ::

 

Састанак босанскохерцеговачких дуванара у Бијељини: Производња дувана пред гашењем


Организатори производње дувана у БиХ, због стварања измишљених основа за обрачун додатних обавеза ПДВ-а,  доведени су у безизлазну ситуацију, прије свега, због незаконитог, крајње злонамјерног и недопустивог поступања надлежних служби у регионалним центрима и Средишњем уреду Управе за индиректно опорезивање у Бањалуци, закључено је на састанку прганизатора производње сировог дувана у Бијељини.

На састанку је истакнуто да ниједан организатор производње сировог дувана више није у могућности да настави организовану производњу дувана, те да је упитан и овогодишњи откуп дувана.



Игњо Бабић, представник градачачког “Дувана” каже да би ово могао бити један од посљедњих састанака организатора производње дувана на коме ће се констатовати да се једна организована производња у БиХ мора коначно угасити.

“Годинама указујемо на проблеме у дуванској индустрији, који су генерисани катастрофалном подстицајном политиком, али и неблаговременим радом инспекцијских органа у оба ентитета. Као шлаг на торту дошле су контроле УИО и измишљање додатних основа за обрачун додатног  ПДВ-а. Оно што нису успјели многи политички системи на овим просторима, успјела је УИО БиХ са својим нелогичним рјешењима, задајући завршни ударац дуванској производњи”, рекао је Бабић.



Славенко Томић, представник фирме “Босанац” из Орашја изјавио је да агонија дуванара траје више од двије године.
“Код званичних институција наилазимо на неразумијевање и бахатост. Тражићемо помоћ омбудсмена за људска права, јер долази до директног угрожавања егзистенције бројних породица у БиХ. Ми смо морали отпустити шездесетак радника, кооперанти напуштају ову производњу и одлазе у иностранство. То је продукт бахате и неразумне политике  институција”, изјавио је Томић.



Светозар Михајловић,  у име бијељинског “Дувана” изјавио је да се некада на подручју БиХ производило око 8.000 тона дувана, док ће у овој години та производња у Семберији и Посавини пасти испод 500 тона.

“Тражимо да директор УИО БиХ Миро Джакула хитно преиспита важећа рјешења УИО, те да се ентитетска министарства активно укључе у рјешење нагомиланих проблема у дуванарству. Тражимо да се организаторима производње дувана врате отета финансијска средства  по основу претплате ПДВ-а”, истакао је Михајловић, најавивши и нови протесни скуп произвођача дувана са подручја Семберије и Посавине.



Драго Ђокић из Доње Чађавице већ 25 година производи дуван. Каже да је прољетос дуван засадио на површини од седам хектара, те да је дуван у лошем стању, због недостатка падавина.

“Берба је требало да отпочне око дванаестог јула, али ће каснити десет до петнаест дана. Приноси ће бити умањени. Годинама имамо  откупну цијену од три КМ за трећу класу. Подстицаји су изузетно ниски, око 30 пфенига, и сваке године се смањују по два до три пфенига. Мој утисак је да се покушава угасити производња дувана у Семберији”, каже Ђокић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић