Пореска управа Републике Српске и у првих шест мјесеци задржала стабилан тренд наплате :: Semberija INFO ::

 

Пореска управа Републике Српске и у првих шест мјесеци задржала стабилан тренд наплате


Полугодишња наплата јавних прихода већа за 180 милиона КМ
 
Пореска управа Републике Српске је у првој половини ове године на рачун јавних прихода РС, прикупила укупно 1,354 милијарде марака, што је за чак 179,2 милиона КМ или 15 одсто више него у истом периоду претходне године, чиме је задржан стабилан тренд раста наплате јавних прихода.

Наплата директних пореза у посматраном периоду износила је 267,9 милиона марака, што је за 46,8 милиона марака или 21 одсто више него у истом периоду прошле године. Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од око 138,5 милиона марака, што је за 25,7 милиона КМ или 23 одсто више него у првих шест мјесеци прошле године. Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 108,5 милиона КМ, што је за 13,6 милиона КМ или 14 процената више, док је порез на непокретности наплаћен у износу од 12,5 милиона КМ, што је за 7,1 милион марака више него у упоредном периоду.
Када су у питању доприноси, наплата у првој половини ове године је износила 859,9 милиона марака, што је за 85,5 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду прошле године. За Фонд ПИО наплаћено је 489,5 милиона КМ или 11 одсто више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 310,9 милиона КМ или 11 одсто више, док је наплата доприноса за Фонд дјечје заштите и Завод за запошљавање већа за по 11 процената.

Раст наплате у свим сегментима биљеже и остали јавни приходи, па су тако наплаћени у износу од 225,8 милиона КМ, што је за 46,8 милиона КМ или 26 одсто више. У том сегменту јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од 134,2 милиона марака или 18 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 30,9 милиона марака или 57 процената више у односу на првих шест мјесеци претходне године. Такође, повећана је и наплата по основу концесионих накнада и казни за по 51 одсто, док је наплата осталих прихода већа за 14 процената.

Када је у питању само јун ове године, наплата је износила 231,7 милиона КМ, што је за 14,5 милиона марака или седам одсто више него у јуну прошле године. Директни порези су наплаћени у износу од 41,9 милиона КМ или два одсто мање, док су доприноси наплаћени у износу од 150,1 милион КМ или шест одсто више, а наплата осталих јавних прихода у јуну биљежи раст од 19 процената.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.

Пореска управа Републике Српске