Омогућити несметан извоз на граничним прелазима са Хрватском :: Semberija INFO ::

 

Омогућити несметан извоз на граничним прелазима са Хрватском


САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је данас од Мјешовите комисије за праћење Уговора о граничним прелазима између БиХ и Хрватске да уважи ставове извозно оријентисаних пољопривредника из Републике Српске и Федерације БиХ у вези са могућношћу продужења радног времена фитосанитарних инспектора и дефинисањем граничних прелаза на којима се може вршити извоз.

Он је упозорио да су у јеку пољопривредне љетне сезоне домаћи извозно оријентисани пољопривредници суочени са проблемом пласмана производа у ЕУ због спорих контрола на граничним прелазима са Хрватском.

"Хрватска је поново увела радно вријеме фитосанитарних инспектора на граничним прелазима од 7.00 до 15.00 часова радним данима, што је недовољно за контролу камиона из БиХ. Усљед ограничавања брзине проласка робе из БиХ и вишечасовног чекања на граничним прелазима, наши пољопривредници имају проблем са поштовањем уговорених рокова за испоруку робе и морају плаћати пенале на кашњење", упозорио је Кошарац.

С тим у вези, он је затражио од Мјешовите комисије да у што хитнијем року размотри приједлог за усаглашавањем рада фитосанитарних инспектора на граничним прелазима између БиХ и Хрватске по узору на исти период прошле године, саопштено је из Министарства спољне трговине.

"Исти проблем са Хрватском имали смо и прошле године у периоду када је посебно заступљен извоз свјежих производа из БиХ. Водећи рачуна о заштити домаће производње, инсистирао сам на продужењу радног времена фитосанитарних инспектора радним данима од 7.00 до 19.00 часова, те рада суботом од 7.00 до 15.00 часова, што је хрватска страна уважила", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да пласман домаћих производа на тржиште ЕУ додатно отежава чињеница да су одлуком хрватске стране за извоз производа из БиХ намијењена само два гранична прелаза, Градишка – Стара Градишка и Бијача – Нова Села.

Због тога је, како је навео, неопходно у пуном капацитету обезбиједити примјену уговора између БиХ и Хрватске, којим су за међународни цестовни промет путника и робе, те за промет воћа и поврћа које подлијеже контроли усклађености с тржишним стандардима и утврђивању здравствене исправности производа, дефинисани гранични прелази Орашје-Жупања, Изачић-Личко Петрово Село, Горица-Вињани Доњи, те Иваница-Горњи Бргат.

"Желимо да отворимо све граничне прелазе за извоз у складу са постојећим уговором између БиХ и Хрватске да бисмо домаћим извозно оријентисаним пољопривредницима олакшали посао, скратили вријеме чекања на граничним прелазима, а тиме и додатне трошкове", истакао је Кошарац.

Он је изразио опредјељење за наставак изградње и јачања привредних односа и економске сарадње са сусједном Хрватском, уз поштивање постојећих уговора и споразума.

"У потпуности подржавам ставове домаћих пољопривредника, јер ограничавање брзине проласка робе из Републике Српске и Федерације БиХ угрожава домаћу производњу. Уколико њихови захтјеви не буду уважени, спреман сам отићи у Загреб и са представницима Владе Хрватске отворено разговарати о овом проблему", закључио је Кошарац.

Независне новине