Чланови Интерресорне радне групе: Нисмо близу договора о измјенама Изборног закона :: Semberija INFO ::

 

Чланови Интерресорне радне групе: Нисмо близу договора о измјенама Изборног закона


САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства БиХ Средоје Новић изјавио је да је апсолутни песимиста и да се не може очекивати да се постигне договор у вези са Изборним законом.


Према његовим ријечима, уколико се овако настави, како је кренуло јуче и данас и у Интересорној радној групи и у изјавама, договора нема.

-Овдје смо се почели понашати на начин да заступамо тврдокорне политичке ставове, а не да приступимо раду Интерресорне радне групе - рекао је Новић новинарима након састанка са замјеником помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метјуом Палмером и директором Европске службе за иностране послове за западну Европу, западни Балкан, Турску и Велику Британију Ангелином Ајхорст.

Он је истакао да се „оптужује СНСД и да је крива Република Српска у вези са избором чланова Предсједништва БиХ“.

-Ово је проблем који траје годинама, а када дођу странци онда се једни додворавају, други трче у загрљај, трећи бјеже од њих -  рекао је Новић.

Он је истакао да треба разматрати Изборни закон и разговарати, а не то чинити преко медија.

-Републици Српској сигурно не смета ни асиметрични ни непосредни ни посредни избор члана Предсједништва. Не видим ниједног разлога зашто је то уопште проблем, осим када се укида префикс српски и нећемо рећи да се у Републици Српској бира Србин.

Довољно је само рећи да се бира један члан Предсједништва из Републике Српске. Ко може рећи данас да то није демократија? - пита Новић.

Он додаје да се тако може свако кандидовати.

Према његовим ријечима, уколико се у Интересорној радној групи не промијени методологија рада, да се одабере четири-пет кључних питања на којима ће се радити и разјаснити, па потом ријешити, онда ће то бити пропала ствар.

- Узалуд је очекивати, а поштујем стручњаке из разних земаља који дођу, да се овдје рјешава кључна ствар - рекао је Новић.

На питање да ли ће се став СНСД-а и ХДЗ-а БиХ промијенити уколико се укључи ЦИК, Новић је рекао да сумња у то.

-Шта год се сада уради око ЦИК-а, та установа је тема међусобног неповјерења - рекао је Новић.

Новић је истакао да је узалудно говорити да је ЦИК легалан и легитиман, а са друге стране то негирати.

-Интересорна радна група је због тога додатно у проблему, када долази од органа за који ми мислимо да није изабран у складу са законом и јасно је да имате отпор - рекао је Новић.

Он је додао да ће се и тај отпор превазићи и да ће прихватити приједлог ЦИК-а који им је стигао.

-Ово што је дошло од ЦИК-а далеко је од тога да је настало и рађено у ЦИК-у. Добро знамо да то није ждијетеж ЦИК-а, већ да је то „дијете“ негдје друго на астало и усвојено привремено док се не види ко ће бити старатељ - рекао је Новић.

Члан Интерресорне радне групе Ненад Стевандић оцијенио је данас у Сарајеву да ова група дјелује као терапијска група за оне који не могу да добију изборе и користе је као полугу за политички маркетинг и за предизборну кампању својих партија.

-То са стране кад се погледа дјелује као терапијска група за оне који не могу да добију изборе, па покушавају, креирањем закона који би њима одговарали, да буду у позицији да те изборе добију - рекао је Стевандић новинарима.

Стевандић је подсјетио да су све измјене Изборног закона везане за сагласност ентитета и народа, да нема других измјена и другачије не може да функционише БиХ.

-Што се тиче скенера, то је прича да неко на софтверски начин покушава да учествује у изборној кампањи. Неприкосновен је простор од паравана до гласачке кутије. Ту нема скенера који смије да погледа и наш бирач то неће да подржи. О скенерима се може причати само на мјесту бројања - објаснио је Стевандић.

Он је изразио задовољство што су представници међународне заједнице данас одржали састанак са члановима Интерресорне радне групе, како би видјели стварно стање, јер, како је рекао, ко зна какве они информације добијају.

Стевандић је рекао да је путем Интерресорне радне групе направљен полигон за реализацију личних интереса.

Он је истакао да је хваљење ЦИК-а невјероватно.

-Они су предложили да Дом народа има 42 члана, да 7,5 милиона КМ иде на нето плате, а то је бруто близу 25 милиона КМ. Они предлажу 30 до 40 милиона КМ из џепова грађана да би Дом народа функционисао као Парламентарна скупштина. Па, ко ће нормалан прихватити такву измјену Изборног закона? То је тај хваљени ЦИК - рекао је Стевандић и додао да су то несувисле ствари.

Предсједавајућа Интерресорне радне групе за измјену Изборног закина БиХ Алма Чоло изјавила је да још не постоје приближени ставови у вези са измјеном Изборног закона БиХ.

- Грађани БиХ су уморни чекајући на имплементаццију обавеза БиХ према Савјету Европе и на уклањање дискриминације из Устава и изборног система БиХ -рекла је Чоло и поручила да и онима који нису Бошњаци, Срби и Хрвати треба дати право да могу бити кандидати на изборима.

Она је рекла да је то међународна обавеза БиХ.

-Прво је пет пресуда из Стразбура остало је све предмет договора. Мислим и да су представници ХДЗ-а и СНСД-а схватили да је измјена Устава неминовност - рекла је Чоло након састанка.

Она је рекла да је брине став из Републике Српске.

-Брине ме кад предсједник Додик говори да не жели да иде у промјене Устава, али пет пресуда Суда из Старзбура су и његове обавезе. Нису само обавезе људи у Федерацији БиХ - сматра Чоло.

Она је рекла да БиХ мора поштовати препоруке ОДИР-а уколико жели да иде напријед.

-Прва препорука ОДИР-а је имплементација пресуда из Стразбура. Без пресуда нема ништа - рекла је Чоло.

Она је рекла и да се не може имати асиметричан избор чланова Предсједништва БиХ, те да се мора тражити неко друго рјешење.

-Двије изборне јединице су јако опасне јер, према нашем мишљењу, асоцирају на трећи ентитет. ХДЗ ће вам речи да то није тачно.

Можда ће вам и СНСД рећи да то није тачно, али ми пред бирачима имамо одговорност формирати етничке изборне јединице - рекла је Чоло и додала да се ради о тешким стварима и да одлуке о легитимном представљању не постоје.

-То су јако деликатне ствари. Ми смо овај став добили са Дејтоном. Радили су га странци, они желе да нам помогну и морамо тражити адекватна рјешења -рекла је Чоло.

Чоло је рекла да је Парламентарна скупштина БиХ једина одговорна за спровођење пресуда из Стразбура.

Чоло је рекла да још нема приближених ставова око измјена Изборног закона БиХ, те да се, уз помоћ експерата мора радити на томе.

Срна / Глас Српске