Акција полиције Стоп просјачењу :: Semberija INFO ::

 

Акција полиције Стоп просјачењу


Припадници Полицијске управе Бијељина данас су на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића дијелили грађанима пропагандне летке у оквиру акције ,,Стоп просјачењу“ , чији је циљ јачање свијести грађана о правима дјеце, те ризицима и последицама просјачења дјеце.

Ова акција, чија је порука СПРИЈЕЧИМО ЗЛОУПОТРЕБУ ДЈЕЦЕ, у оквиру је кампање  Министарства унутрашњих послова Републике Српске која се  спроводи од 28. јуна другог јула.



Портпаролка Полицијске управе Бијељина Александра Марић је изјавила да је просјачење један од најтежих и најприсутнијих облика експлоатације дјеце, које је најчешћ посљедица нарушавања других права дјетета (право на здраво одрастање, образовање, живот у породици, здравствену заштиту, заштиту од сваког облика насиља и многих других права), те да припадници ове управе континуирано предузимају мјере на спречавању ове појаве. 

-У току 2020. године евидентирано је 11 случајева просјачења, а у првих пет мјесеци ове године забиљежено је 14 таквих случајева“, прецизира Александра Марић.  

Она је додала да је у Закону о јавном реду и миру наведено да прекршај чини онај ко просјачи или наводи другог на просјачење. За починиоце ових прекршаја прописана је казна од 400 до 800 марака, а у тежем облику , односно навођење дјеце и душевно обољелих лица на просјачење, предвиђена је казна од 400 до 1200 марака.



Из Полицијске управе Бијељина позивају грађане да пријаве просјачење на број 122 како би полицијски службеници предузели предвиђене мјере и санкционисали починиоце прекршаја, те на тај начин спријечили ширење ове појаве. 

-Уколико се ради о малољетном лицу које се затекне у просјачењу у складу са Правилником о начину поступања који је потписан од стране представника Града Бијељине, Центра за социјални рад, Полицијске управе Бијељина и Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“, у таквим ситуацијама по уочавању малољетних лица у просјачењу, одмах се обавјештава Центар за социјални рад који преузима лице и са њим наставља даљи рад“, појашњава Александра Марић.