У ДУГОЈ ЊИВИ СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 29-ГОДИШЊИЦЕ ОПЕРАЦИЈЕ "КОРИДОР" :: Semberija INFO ::

 

У ДУГОЈ ЊИВИ СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 29-ГОДИШЊИЦЕ ОПЕРАЦИЈЕ "КОРИДОР"


У Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 29 година од операције "Коридор", најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске или битке за живот како ју је народ назвао.

Обиљежавање ће почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом у манастирској цркви, а затим ће у 11.15 бити служен парастос и положени вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима.

Обраћање званичника предвиђено је у 11.30 часова, а потом и пригодан културно-умјетнички програм.

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Радомир Граонић рекао је да су снаге ХВО-а заједно са јединицама регуларне војске Хрватске 31. маја 1992. године заузеле Модричу и пресјекле путни правац Прњавор - Модрича - Шамац с циљем да се операције наставе и да се те снаге споје са бошњачким снагама у централним дијеловима БиХ.

- Тиме је је пресјечена веза западног дијела са источним дијелом Републике Српске, као и са Србијом, а у окружењу се нашло више од милион становника западних крајева Српске и Републике Српске Крајине. То је изазвало несташице лијекова и других потрепштина, као и повећање смртности. Смрт 12 беба била је окидач за операцију пробоја коридора и успостављања везе са Србијом - рекао је Граонић.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

- Овај центар је у укупне губитке убрајао и губитке из почетних операција и друга страдања око захвата ове операције - појаснио је Граонић.

Граонић је најавио да ће ове године први пут бити представљене реплике свечаних униформи Војске Републике Српске које ће носити потомци бораца.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.
 
(СРНА)