Радници из БиХ боље да се информишу о својим правима у Словенији :: Semberija INFO ::

 

Радници из БиХ боље да се информишу о својим правима у Словенији


САРАЈЕВО - Радници из БиХ прије одласка на рад у Словенију треба да се упознају о минимуму права из радних односа, закључено је током званичне посјете Словенији делегације Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Основни циљ посјете делегације Агенције за рад и запошљавање БиХ институцијама надлежним за област запошљавања које дјелују у Словенији био је праћење реализације Споразума о запошљавању радника из БиХ у Словенији, саопштено је из ове агенције.


Делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ посјетила је неколико послодаваца који запошљавају држављане БиХ и извршила увид у њихове радно-правне услове, а одржани су и састанци са руководствима Завода за запошљавање Словеније и Независног синдиката радника.

Фокус разговора директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамера Бандића и директора Завода за запошљавање Словеније Митје Бобнара односио се на заштиту права радника из БиХ који су, путем споразума о запошљавању, запослени у Словенији.

Том приликом је констатовано да највећи број словеначких послодаваца запошљава раднике из БиХ циљано - радници се запошљавају путем слободног одабира послодавца, односно директним контактом између послодавца и радника, али у таквој ситуацији један број радника остаје ускраћен за информације о правима по основу рада, што производи злоупотребе од стране послодаваца.

Стога је закључено да је потребно посветити додатну пажњу информисању радника из БиХ о њиховим правима, те начинима заштите радничких права у Словенији.

Наглашена је улога Инфо тачке за странце у Словенији, те Агенције за рад и запошљавање у БиХ.

Закључено је да се ово питање у што скоријем периоду системски уреди између ове двије институције, а посебно да се дефинише минимум информација које морају бити предочене радницима приликом одласка на рад у Словенију.

Састанку Бандића и предсједника Независног синдиката радника Словеније Бориса Перша присуствовали су и радници из БиХ, а том приликом је потврђено да радници који одлазе из БиХ на рад у Словенију треба да се темељитије припреме за словеначко тржиште рада, посебно у смислу упознавања о њиховим радничким правима, али и обавезама према послодавцу.

У том смислу закључено је да је неопходно извршити припрему радника пред одлазак на рад, упознати их са минимумом права из радних односа, скренути им пажњу на недостатке и пропусте који су до сад уочени, информисати их о институцијама надлежним за заштиту права из радних односа и омогућити им контакте са овим институцијама.

Закључено је да је радницима потребно посебно нагласити да свака институција може реаговати и пружити заштиту права из радних односа само након њихове пријаве.

У вези са овим питањем Агенција за рад и запошљавање БиХ и Независни синдикат радника Словеније договорили су сарадњу.

​Срна / Глас Српске