ДАНАС ЈЕ ПРВИ ДАН ЉЕТА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ПРВИ ДАН ЉЕТА


Уласком Сунца у знак Рака, управо данас, сунце је на врхунцу снаге, а будући смо ми неизоставни дио свемира, та енергија снаге и моћи Сунца прелијева се у нас.
Данас је најкраћа ноћ и најдужи дан, љетни је солстициј, сунцостај и први је дан љета. Сунце је изашло у 5.06 сати, а залази у 20.49. Астрономски љето започиње у 5.21 сати према љетном рачунању времена.
 
Када је човјек био повезанији с природом него ли је то данас, дани око солстиција били су најважнији у години када се славила снага Сунца. Овај дан у многим културама имао је највећи духовни и обредни значај па су многи храмови и мегалтске грађевине биле направљене управо тако да при изласку Сунца на солстициј зраке обасјавају тачно одређене дијелове храма, а свештеници и свештенице изводили би обреде у част Сунца.
 
Данас је најпознатији такав сусрет крај Стонхенџа. Хиљаде људи окупе се сваке године између 20. и 21. јуна у том комплексу монолита на југу Велике Британије који је повезан с келтском културом. Но, не заборавимо да и у Истри постоји слична грађевина али се пуно мање промовише. Мали Свети Анђео једини је камени круг мегалита, у ствари полукруг досад познат на територију Хрватске, а носи име по брду на којем се налази. Настао је негдје око 2000-1000 година п.н.е.

За љетног сунцостаја енергија је на најјаче, Сунце пржи. Како пише портал Атма солстициј обично доноси исцјељујуће и складне енергије, али се ове године збивају космички догађаји који ће појачати оно што осјећамо. Непосредно прије Солстиција Јупитер креће ретроградно и можда ћемо се пропитивати каква је наша перспектива из које гледамо свијет.
Уласком Сунца у знак Рака, управо данас, Сунце је на врхунцу снаге, а пошто смо ми неизоставни дио свемира та енергија снаге и моћи Сунца прелијева се у нас и нашу свијест. Ако се на дан солстиција повежемо са Сунцем можемо ојачати свој сјај и количину свјетлости и свијести унутар себе, пише Атма.