Висока делегација Републике Српске у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Висока делегација Републике Српске у Бијељини


Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, Радован Вишковић, предједник Владе РС, министри у Влади РС Зора Видовић, министарка за финансије, Борис Пашалић, министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, те Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза, посјетили су данас Бијељину и по први пут званично разговарали са градоначелником Љубишом Петровићем о бројним започетим и планираним развојним пројектима од интереса за Бијељину и Семберију.



Након састанка, предсједница РС Жељка Цвијановић је изјавила да сарадња републичких и градских власти мора ићи у добром смјеру, уколико желимо да се реализују бројни значајни пројекти.

“Бијељина је град у који је инвестирано више од 400 милиона КМ у неколико протеклих година, када је ријеч о стратешким капиталним пројектима,  али и пројектима од значаја за све грађане. Ауто-пут Бањалука – Бијељина, ка Београду је један од тих стратешких пројеката за који очекујемо да ће бити завршен у року од пет година.  У Семберији се пуно улаже у пољопривреду и водопривреду, те смо разговарали о новим пројектима, као што је изградња Дринског насипа. Експропријација земљишта је локална обавеза, да би након тога републичке институције могле наставити реализацију овог пројекта. Настављамо активности на изградњи и санацији школских објеката и фискултурних дворана. Разговарали смо и о изградњи новог, модерног  обданишта, као заједничког подухвата, које би имало капацитет за 500 малишана”, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, напоменувши да је разговарано и о изградњи вишенамјенског спортског и пословног центра, те о припреми за изградњу још једне пословно – индустријске зоне.



Предсједник Владе РС Радован Вишковић  изјавио је да се сви пројекти, који су договарани у ранијем периоду, налазе  у фази реализације или су у припреми.

“Ми смо експропријацију земљишта за изградњу ауто-пута завршили у проценту од 95 одсто. Остало је још неколико судских поступака који се воде. Власницима парцела исплаћено је више од 12 милиона КМ за земљиште на траси. Даље идемо са експропријацијом ка Брчком и према споју ка Вукосављу на Коридор 5Ц. Припреме за изградњу Дринског насипа  трају већ неколико година. То се одужило, те ћемо морати ићи на проглашење јавног интереса. Пројекат је тренутно блокиран, иако имамо оперативна кредитна средства. Мораћемо пресјећи ову агонију и ићи на заштиту јавног интереса”, изјавио је Вишковић, нагласивши да је Влада РС спремна да предузеће  “Град” пренесе на град Бијељина, уз поштовање одређених законских процедура. Што се тиче статуса Бање Дворови, Влада РС је спремна да финансијски помогне, али би Скупштина града у том случају требало да донесе одлуку о преношењу Бање у власништво Републике Српске. Премијер Вишковић је нагласио да ће Влада РС и у наредном периоду пружати помоћ Семберији и Бијељини, као што је рађено и до сада, истакавши да кроз Аграрни фонд у Семберију, на име подстицаја за пољопривреду, стиже већ око 20 милиона КМ.

“Ово је подручје које може хранити комплетну Републику Српску. Ми смо и до сада откупљивали тржишне вишкове, а то ћемо радити и у наредном периоду, како по питању меса и поврћа, тако и на други начин. Према грађанима ћемо се односити одговорно, као што смо то радили и до сада”, изјавио је премијер Вишковић.



Милорад Додик, српски члан Предсједништва  БиХ изјавио је да ће бити пружена подршка свим раније договараним пројектима, али да свако треба да уради свој дио посла, да ради ефикасно и брзо.

“Незаобилазни су пројекти који ће промијенити карактер живота на овом подручју, а то је ауто-пут, дрински насип, спортска дворана и други инфраструктурни објекти. Укључени смо у све то и Влада РС, односно Република Српска обезбиједиће новац за те пројекте. Радови на изградњи ауто- пута могу почети већ у овој години. Захављујем се градоначелнику на гостопримству. Морам да кажем да ниједан пројекат није заустављен, а све се мора радити у оквиру закона и важећих прописа. Приходи од директних и индиректних пореза расту, тако да ће расти приходи и у Бијељини. Новца ће бити, желимо да реализујемо бројне пројекте у наредном периоду”, изјавио је Милорад Додик.



У име Скупштине града високој делегацији Републике Српске захвалио се Александар Ђурђевић, истичући да ће Скупштина града у пуном капацитету радити на реализацији поменутих и других пројеката.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић  изјавио је након састанка да народни новац треба да буде искориштен на добробит свих грађана.

“Покренуто је пуно тема о пројектима који се реализују и који ће се реализовати. О дринском насипу разговарамо већ седам година, поступак експропријације још није завршен. Даћемо максималан допринос да се ријеши овај проблем. Неки пројекти наводњавања већ су завршени, а планира се и наставак тог пројекта у Којчиновцу. Циљ нам је да се тај пројекат прошири и на западни дио Семберије. Једна од тема разговора била је и подршка стратешким пројектима за заустављање одласка младих људи с ових простора, изјавио је Петровић, нагласивши да се процес не може зауставити, али се може успорити.

Незадовољни интерпретацијом разговора на самом састанку, реаговали су  Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, истакавши да нико не злоупотребљава народни новац, те да се све што је до сада урађено може документовати.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић