Које одредиште ће грађани БиХ одабрати овог љета за одмор :: Semberija INFO ::

 

Које одредиште ће грађани БиХ одабрати овог љета за одмор


БАЊАЛУКА, МАКАРСКА - Иако овогодишња љетна сезона још није званично почела, запослени у туристичким агенцијама у БиХ истичу да већ влада велико интересовање грађана за љетовање на Хрватском приморју, а међу локацијама на Јадранском мору предњачи Макарска ривијера.

Како кажу, разлог повећаном интересовању за љетовање је повољнија епидемиолошка ситуација како у региону, тако и код нас.

Бојана Вуковић, руководилац Пословнице Туристичке агенције "Вуковић" у Приједору, казала је да је Макарска што се тиче њихове агенције топ дестинација ове године.

"Највеће интересовање влада управо за Макарску ривијеру јер велики дио наших клијената прошле године није љетовао у Хрватској због вируса корона и мјера које су биле на снази, тако да су ове године једва дочекали да се ситуација стабилизује", појашњава Вуковићева за "Независне". Додаје да цијена најјефтинијих тродневних аранжмана за Макарску износи 99 КМ, док најскупљи аранжман агенције кошта 229 КМ.

Како каже, у понуди имају и љетовање у једином бх. морском граду - Неуму, али истиче да је мање интересовање него прошле године.

Да ове године, упркос пандемији која још траје, влада велика заинтересованост за љетовање, а посебно на Хрватском приморју, сматра и Вања Савић из Туристичке агенције "Унис тоурс" из Бањалуке.

"Ове године је много лакше ући у Хрватску, иако мора да се има одређен доказ да туристи немају корону или да су је преболовали, али не мора да се плаћа ПЦР тест, већ се може ући и са брзим антигенским тестом", казала је Савићева за "Независне новине".

Додаје да је за улазак у Хрватску могуће и да се предочи потврда о вакцинацији, односно мора проћи минимум од 14 дана од ревакцинације.

"Туристи могу да пређу границу ако имају потврду о преболованој корони, тако да су услови за улазак доста флексибилнији", истиче Савићева.

Додаје да су самим тим и грађани доста опуштенији када је у питању избор одмора.

"Што се тиче дестинација, велики дио туриста нам тражи путовања у Макарску, али и на острва Хвар или Брач", додаје Савићева.

Да се грађани све више одлучују за љетовање у Хрватској кажу и у Туристичкој агенцији "Цитy травел тоурс" из Сарајева, који истичу да је дестинација која је најтраженија Макарска, али и Башка Вода.

Да је примјетно да су се бх. туристи ужељели Макарске ривијере и да их већ има у великом броју каже и Тонћи Лалић, водитељ манифестација и маркетинга у Туристичкој организацији града Макарске.

"Држављани БиХ једни су од најбројнијих гостију код нас годинама уназад. Према информацијама које имамо, и ове године нас очекује исто, тако да ће гости из БиХ поново бити на нашим плажама, што нас додатно радује", казао је Лалић за "Независне новине".

Истиче да већ сада имају доста гостију. Како каже, на данашњи дан имају 2.600 гостију, а прошле године у исто вријеме било их 600.

"Хотели су тренутно сви отворени, иако јун није на нивоу из 2019. године, али је пуно боље него прошле године. Охрабрује нас податак да су јул и август већ попуњени, не само у хотелима, него и приватни смјештај", казао је Лалић.

Како каже, цијене су остале исте, а понегдје су чак и ниже него ранијих година.

"Добар дио приватних смјештаја је снизио цијене настојећи на такав начин привући што више гостију", истиче Лалић.

Просјечна сезона

Док се у Хрватској радују сваком бх. госту, из Туристичке заједнице Херцеговачко-неретванског кантона истичу да се надају просјечној љетној сезони те да она ове године касни.

"До сада су нам долазили туристи из сусједних земаља због мјера које су биле на снази, али сад имамо најаву да ћемо имати туристе и из Европе, тако да нас очекује просјечна сезона", казао је Андрија Крешић, директор Туристичке заједнице Херцеговачко-неретванског кантона.

Независне новине