На сједници оба дома ПСБиХ највише питања о ЕУ интеграцијама, критикован рад Вијећа министара :: Semberija INFO ::

 

На сједници оба дома ПСБиХ највише питања о ЕУ интеграцијама, критикован рад Вијећа министара


Одржана је прва заједничка сједница оба дома Парламента БиХ, на којој су заступници и делегати питали, а Вијеће министара одговарало. Из питања нисмо сазнали или чули, нешто што већ раније није било тема на појединачним сједницама.

Највише питања упућено је предсједавајућем Вијећа министара БиХ Зорану Тегелтији, а највише питања је било у контексту БиХ и европских интеграција, те испуњавања 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Према ријечима појединих заступника, Вијеће министара има скромне резултате по питању испуњавања тих приоритета.

“Ниједна од активности везаних за европске интеграције није заустављена у Савјету министара. Овај Савјет министара и ја на његовом челу ћемо радити све да проведемо те мјере. Будите сигурни да неће бити блокада у Савјету министара”, рекао је Тегелтија.

На сједници је истакнуто да БиХ нема ријешено питање одлагања животињског отпада и да то није усклађено са законодавством ЕУ.

Такође, на сједници је речено да би ускоро требали почети билатерални разговори са Русијом у контексту приступања БиХ Свјетској трговинској организацији.

Највише пажње изазвала је расправа министрице спољних послова БиХ Бисере Турковић и заступнице СНСД-а у ПСБиХ Сање Вулић, које су констатовале да се не слажу у многим питањима, а могле су се чути и увреде.

Једно од питања је било и да ли је директору Обавјештајно сигурносне агенције Осману Мехмедагићу истекла дозвола за приступ тајним подацима, на шта Турковић је навела да су и њему и Трифку Бухи, те Дамиру Беванди издате дозволе за приступ тајним подацима највишег степена које важе до 2026. године.

БХРТ