Бајден након разговора са Путином: Пуно се прашине подигло око овог састанка :: Semberija INFO ::

 

Бајден након разговора са Путином: Пуно се прашине подигло око овог састанка


ЖЕНЕВА - Амерички председник Џо Бајден састао се данас са руским предсЈедником Владимиром Путином у вили Ла Гранж у Женеви, што је њихов први сусрет очи у очи откако је Американац инаугурисан за председника.

Бајден је на почетку конференције рекао ово је био дуг дан за све.

- Управо сам завршио посљедњи састанак на овом путовању. Пуно се прашине подигло око овог састанка. Не постоји бољи начин за дијалог осим лицем у лице - рекао је Бајден.

- Он је додао да Путин и он деле заједничку одговорност око успостављања стабилних односа две јаке земље.

- Моја политика није усмјерена против Русије. Моја одговорност као предсједника је да омогућим биољи живот својим грађанима. Ниједан предсједник то не може да уради уколико се не залаже за демократске вриједности које подразумевају слободу за све људе на свијету. То је дио ДНК наше земље, то смо ми - рекао је он.

- Као предсједник такве земље обавеза ми је да се борим за људска права и помажем угорженима попут Алексеја Наваљног.

- Залажемо се за слободу говора и нећемо толерисати повреду овог права. Такође ћемо се одлучно борити против сваког ко покуша да се умјеша у наше изборе- рекао је Бајден окупљеним медијима

Он је такође додао да је Путину рекао да постоји много разлога због којих две земље могу да сарађују, не само због добробити Американаца и Руса, већ и због веће сигурности цијелог света.

Два предсједника су се дотакла и сајбер безбедности.

Бајден је затим додао да му је Путин током састанка рекао да не жели нови Хладни рат.

Ројтерс наводи да је Бајден нешто послије 17 часова напустио вилу Ла Гранж, у којој је самит одржан, и да је том приликом показао подигнут палац, а затим ушао у аутомобил, преносе Новости.

​Глас Српске