ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС: ЗДАВСТВЕНО ОСИГУРАНИ И НА ЉЕТОВАЊУ :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС: ЗДАВСТВЕНО ОСИГУРАНИ И НА ЉЕТОВАЊУ


Пред грађанима је сезона годишњих одмора, а из Фонда здравственог осигурања Републике Српске подсјећају да сви осигураници Фонда који се у наредном периоду спремају за пут или љетовање у иностранству, имају могућност да се у случају потребе лијече у више европских земаља. 

- Осигурана лица за вријеме привременог боравка у иностранству могу да користе здравствену заштиту Фонда у случају да им затреба хитна медицинска помоћ, и то у оним земљама са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању“, потврђују у Фонду здравственог осигурања РС и подсјећају да БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Сјеверном Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Румунијом, Белгијом и Луксембургом. Осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију, такође имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље ФЗО не издаје обрасце јер је међународним споразумима другачије регулисано, односно треба да покажу пасош БиХ. 



- Прије поласка на пут, осигураник треба да од свог породичног доктора добије увјерење о здравственом стању, односно о способности за пут, а на основу доказа о способности за пут надлежне пословнице Фонда издају одговарајуће обрасце. Издавање ових образаца се не наплаћује, али се плаћа увјерење о здравственом стању које издаје породични љекар“, појашњавају у Фонду.

Битно је подсјетити да Фонд наведене обрасце издаје не само због одлазака у иностранство из приватних разлога, већ и у другим случајевима као што је редовно школовање у иностранству, упућивање осигураника на рад или стручно усавршавање и слично, а образац, када је у питању привремени боравак у иностранству из приватних разлога, може се издати за период до 60 дана у току једне године. У Фонду наглашавају да ино-образац није исто што и путно осигурање јер покрива хитне случајеве, док путно образовање покрива и неке друге ризике.

​Семберија инфо