Завршен самит: Америка се вратила :: Semberija INFO ::

 

Завршен самит: Америка се вратила


У Бриселу је одржан самит Европске уније и Сједињених Држава, први од 2014. године. Намјера је да се оконча трговински рат који је избио током мандата предсједника Доналда Трампа.

Америка се вратила, изјавио је Џозеф Бајден, предсједник САД током самита са лидерима ЕУ. Циљ овог самита је ресетовање односа у трансатлантском спору у претходне четири године, као и попуштање напетости након четири године администрације Доналда Трампа, који је имао знатно другачији однос према ЕУ.

Бајден је рекао да има одличне односе са НАТО и Европском унијом, знатно другачије од свог претходника.

Први конкретан резултат самита је успостављање заједничког трговинског и технолошког савјета ЕУ и САД. То је услиједило након договора о окончању 17 година дугог спора због субвенција конкурентним произвођачима авиона Боингу у САД и Ербасу у ЕУ. Двије стране сагласиле су се да субвенције буду замрзнуте на период од пет година.

- Желимо да проширимо наше трговинске односе и инвестиције, али и да избјегнемо нове неоправдане техничке баријере и како да сарађујемо на подручјима дигиталне технологије - изјавила је Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије. 

Неизбјежна тема били су и односи према Русији, а уочи сутрашњег сусрета руског и америчког предсједника.

- Русија је највећи сусјед ЕУ. Морамо да кажемо да су односи ЕУ и Русије у овом тренутку у негативној фази. Вољели бисмо да буду мало више предвидљиви - рекла је предсједница Европске комисије.

Амерички предсједник, Џозеф Бајден и руски Владимир Путин, састаће се сутра у Женеви на састанку који би, према Кремљу, требало да траје између четири и пет часова. Самит ће почети у 13.00 часова по средњоевропском времену у вили Ла Гранж.

Глас Српске