Посавски кантон коначно признаје ћирилицу :: Semberija INFO ::

 

Посавски кантон коначно признаје ћирилицу


ОЏАК/ОРАШЈЕ - Министри у Посавском кантону у четвртак би требало да отворе расправу о конститутивности Срба у том дијелу ФБиХ што је, према ријечима представника тог народа, важан потез не само како би биле спроведене у праксу судске одлуке него и била отворена врата ћирилици.

Посавски кантон је један од кантона који припада ФБиХ, али није директно повезан с тим ентитетом јер обухвата два територијално одвојена џепа око Оџака и Орашја, а многе слике указују на веома тежај положај српског народа. То би, формално, могло почети да се мијења већ ове седмице јер постоји интерес и воља тамошњих представника да се крене са измјенама Устава који датира још из 1996. године и који, осим што не познаје Србе као конститутивни народ, има низ нелогичности.

Промјене одредаба Устава у Посавском, и још неким кантонима, прије неког времена наложио је Уставни суд ФБиХ. Иако је рок за то прошао, шеф одбора СНСД-а у Оџаку и одборник у тамошњој Скупштини Дамир Иветић је за “Глас Српске” потврдио да има информације и увјеравање да то питање коначно стиже на дневни ред.

- Влада би у четвртак требало да разматра измјене кантоналног Устава. То за нас повратнике значи много, јер конститутивност повлачи и бенефите кроз запошљавање и друге ствари на које имају право припадници друга два народа. Захваљујем и СНСД-у и ХДЗ-у БиХ што су довели до овог корака и у Херцеговачко-неретванском кантону и код нас у Посавском - истакао је Иветић и подсјетио да Срби само још у том кантону, на читавој територији БиХ, нису ни на папиру конститутивни.

Апеловао је на тамошњу Владу да дође до, како каже, тектонских промјена и да све падне у воду.

- Позивам Владу да усвоји припремљене измјене Устава. Први пут треба да се уведе и ћирилично писмо и да наша дјеца у Оџаку и другим срединама у овом кантону имају право да изучавају то писмо. У овим измјенама се неће уводити језици, већ ће писати језици којима говоре конститутивни народи, а то су Срби, Хрвати и Бошњаци. И ово је боље него постојећи Устав - рекао је Иветић. 

Представници Срба у протеклим мјесецима имали су доста замјерки на рад, односно нерад појединих функционера који се налазе на високим мјестима у федералним институцијама, а на које су постављени само зато што се изјашњавају као Срби. Иветић је у неколико наврата упозоравао да је међу њима и потпредсједник Федерације из реда српског народа Милан Дуновић који се ниједном није удостојио да дође и посјети повратнике у Посавском кантону.

Изостанак конститутивности српског народа није једини проблем у вези са Уставом Посавског кантона из 1996. године јер у том акту постоји читав низ нелогичности које не одговарају правом стању ствари на терену. У том низу је и територија кантона. У Уставу, наиме, пише да територију кантона чине подручја општина “Оџак, Орашје, Брчко, Босански Брод и Босански Шамац”. Осим тога, пише да су службени језици бошњачки и хрватски, иако у уставима ФБиХ и БиХ пише “босански, хрватски и српски”.

Мишљење

Влада Херцеговачко-неретванског кантона прошле седмице је дала позитивно мишљење на измјене Устава које се односе на конститутивност Срба, а на потезу је тамошња Скупштина. Представници Срба у Мостару су поручили да је то важан корак на који се предуго чекало те најавили да ће бити вођени озбиљни разговори о стварном положају и правима Срба.

Глас Српске