ОД СУБОТЕ У СЛОВЕНИЈУ И СА НЕГАТИВНИМ БРЗИМ ТЕСТОМ :: Semberija INFO ::

 

ОД СУБОТЕ У СЛОВЕНИЈУ И СА НЕГАТИВНИМ БРЗИМ ТЕСТОМ


У Словенију ће од сутра моћи да се улази и са негативним брзим антигенским тестом, а Влада је најавила и даља попуштања мјера за идућу седмицу.

Улазак у Словенију без карантина од краја прошле године био је могућ само уз негативан PCR тест, осим за изузетне случајеве, као што су медицински, образовни или брига за породицу и некретнину.

Како је прописала Влада, улазак у Словенију од сада ће бити могућ и са негативним брзим тестом, с тим да од узимања узорка до доласка на границу није прошло више од 48 часова.

У оквиру попуштања мјера, од понедјељка поново су дозвољене активности димњачара и грађевински радови, а у цјелини се дозвољава конгресна дјелатност у туризму.

Хотели ће моћи да попуњавају три четвртине смјештајних капацитета ако су гости вакцинисани, ако су пребољели ковид-19 или имају негативан тест, а иста правила важе и за базене који се такође отварају.

Словенија још не издаје дигиталне потврде о ковид статусу, па ће Словенци који путују у иностранство с потврдама које у домовима здравља добијају након вакцинације моћи да путују само у Хрватску и Аустрију с којима о томе постоје билатерални договори, док ће им за друге земље бити потребно љекарско увјерење на два језика ЕУ.

У посљедња 24 часа у тој земљи је забиљежено 280 новозаражених и два смртна случаја од вируса корона. Иако се ситуација поправља, у болницама је још 205 ковид пацијената, од којих 59 на одјељењима интензивне његе.

Проценат позитивних тестова износио је 7,2 одсто, а седмодневни просјек зараза у једном дану пао је на 259.
 
(ТАЊУГ)