Додик: Српска улази у инвестициони циклус вриједности веће од двије милијарде КМ :: Semberija INFO ::

 

Додик: Српска улази у инвестициони циклус вриједности веће од двије милијарде КМ


Фото - Влада РС

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска улази у инвестициони циклус чија је вриједност већа од двије милијарде КМ.

- Планирамо иградњу хидроелектрана међу којима је Бук Бијела, затим термоелектара, вјетроелектрана, наставак изградње ауто-пута. Веома је значајно што проширујемо капацитете Бање "Мљечаница", а обновићемо и остале бање у Српској - рекао је Додик у обраћању након постављања камена темељца новог здравствено-туристичког комплекса "Мљечаница".

Он је истакао да то говори о виталности и способности Републике Српске да се успјешно носи са свим изазовима, па и са пандемијом вируса корона.

Додик сматра да ће Бања "Мљечаница" изградњом нових објеката добити нову перспективу.

- Ово је важна прилика да промовишемо развој, посебно бањског туризма у Републици Српској. Морамо чувати оно што имамо и да не одустанемо од наших циљева, односно да се градимо и развијамо - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је потребно релативизовати приступне путеве ка Бањи "Мљечаница", али и градити брзи пут од Приједора до Градишке и од Градишке до Козарске Дубице.

- Ово је крај који је у Другом свјетском рату страховито страдао, али овим показујемо да смо опстали на овим просторима и у најтежим временима. Институције Републике Српске подржавају реализацију развојних пројеката, а проширење капацитета Бање "Мљечаница" Српска финансира из властитих средстава - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Република Српска финансијски стабилна и да просјечна плата прелази хиљаду КМ.

Цвијановић: Градити Српску - узвишени задатак

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је изузетно значајно што ће бити проширен капацитети Бање "Мљечаница" и да је узвишени задатак градити Републку Српску и сачувати је од изазова.

Цвијанићева је истакла да је Бању "Мљечаницу" важно комуникационо повезати са Козарском Дубицом и Приједором.

"Поносна сам јер Република Српска показује капацитет да ради, гради, а Бањи жМљечаницаж су финансијска средства обезбијеђена из буџета Републике Српске", рекла је Цвијановићева у обраћању након постављања камена темељца новог здравствено-туристичког комплекса "Мљечаница".

Она је истакла да Република Српска овим показује да је способна да оствари све зацртане циљеве.

"Морамо чувати наше људе, те јачати институције Републике Српске. Срећна сам што сам данас овдје јер је то развојна шанса овог краја", додала је Цвијановићева.

Она сматра да је обавеза садашње генерације политичара да гради, развија и остави чврсту Републику Српску.

"Само јака Република Српска гарант је нашег опстанка и зато је морамо сачувати", закључила је Цвијановићева.

Вишковић: Бања "Мљечаница" - нови туристички центар

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да је враћен сјај Бањи "Мљечаница" која ће у наредне двије године постати туристички центар.

"Од изузетног значаја је што ће на вратима ЕУ бити оваква бања. Влада Републике Српске је одлучна да настави са развојем нашег друштва, а једна од шанси је и бањски туризам", рекао је Вишковић у обраћању након полагања камена темељца новог здравствено-туристичког комплекса "Мљечаница".

Он је нагласио да ће Република Српска радити на ревитализацији бања Српске Топлице, Губер, Вилина Влас, Слатина и Теслић.

"Ово су велики капацитети који ће омогућити да Република Српска буде препознатљива у свијету по бањском туризму", каже Вишковић.

Он је напоменуо да ће након проширења бањских капацитета бити и додатног запошљавања.

"Биће ријешени и прилазни путеви, а чињеница је да Република Српска остварује визије, планове и има поглед у будућност. Само јединствени можемо превазићи своје недаће", рекао је Вишковић.

Шеранић: Бање су потенцијал Српске

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да ће Бања "Мљечаница" бити и здравствено-спортски и образовни центар.

"Ову бању, али и остале бање Републике Српске ћемо рехабилитовати. То је наш огромни потенцијал", рекао је Шеранић у обраћању након постављања камена темељца новог здравствено-туристичког комплекса "Мљечаница".

Он је нагласио да се у здравствени сектор улаже много средстава и да ће тако бити настављено.

Вршилац дужности директора Бање "Мљечаница" Дарко Бањац навео је да је 1987. године примљен први пацијент у ову бању која је сада модерна здравствена установа.

"Захваљујућу српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу и институцијама Српске крећемо у реализацију овог значајног пројекта", рекао је Бањац.

Он је навео да је Бања "Маљечаница" реновирана и да редовно измирује све обавезе.

"Ово ће бити најбољи здравствено туристички центар у региону на шта сам поносан. Реализацијом значајних пројеката наша Републике напредује", рекао је Бањац.

Обраћањем званичника завршена је церемонија полагања камена темељца новог здравствено-туристичког комплекса "Мљечаница".

Срна / Глас Српске