Патријарх Порфирије: Одлука Гојковићеве је одраз одговорности :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Одлука Гојковићеве је одраз одговорности


БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије захвалио је данас министру културе и информисања Србије Маји Гојковић за одлуку да процедура доношења закона о културном насљеђу буде закључена када са Српском православном црквом (СПЦ), највећим појединачним власником духовног, покретног и непокретног културног блага у Србији, буде усаглашен текст.

Патријарх, у писму упућеном данас Министарству културе и информисања, истакао је да одлуку Гојковићеве не види само као израз одговорности једног од највиших представника власти у Србији, већ и као лични чин интелектуалца и патриоте, саопштено је из Српске православне цркве (СПЦ).

Патријарх српски сматра да је ријеч о гесту који заслужује највеће поштовање и може да служи за углед носиоцима различитих функција у држави и друштву.

“СПЦ ће, уважавајући став Министарства, у најкраћем року одредити представнике који ће са стручњацима из Министарства учествовати у брзом довршетку овог веома важног посла”, истакнуто је у саопштењу.

Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић обавијестила је јуче патријарха Порфирија да су прихваћене сугестије и приједлози које је СПЦ упутила на Нацрт закона о културном насљеђу, а с циљем побољшања и унапређења текста овог закона.

Гојковићева је у писму патријарху нагласила да се текст на који су достављене примједбе и сугестије не налази у фази приједлога закона, те тиме ни у поступку усвајања пред Владом Србије нити пред парламентом.

Она је оцијенила да ће овај закон, након усвајања приједлога и сугестија, допринијети свеукупној заштити културног насљеђа Србије и бити још један корак у заједничким залагањима државе и СПЦ да се сачува културно насљеђе Србије и народа за будуће генерације.

НЈегова светост патријарх српски Порфирије претходно је у допису затражио од министра културе и информисања Србије Маје Гојковић да одгоди до даљег доношење закона о културном насљеђу јер се у њему не помиње Косово и Метохија и јер би овим законом Цркви била ускраћена основна власничка права.

Срна / Глас Српске