ШПАНИЈА НЕ ОТВАРА КАНЦЕЛАРИЈУ У ПРИШТИНИ И НЕ ПРИЗНАЈЕ САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО :: Semberija INFO ::

 

ШПАНИЈА НЕ ОТВАРА КАНЦЕЛАРИЈУ У ПРИШТИНИ И НЕ ПРИЗНАЈЕ САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО


Шпанија не планира да отвори канцеларију у Приштини, како су то недавно објавили албански медији, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Истичу да је став Мадрида о непризнавању самопрокламоване независности Косова непромијењен, преноси портал Косово онлајн.

- Став Шпаније о непризнавању декларације о независности, коју је Приштина усвојила 2008. године, није се промијенио и неће се промијенити уколико се то питање не ријеши дијалогом Београда и Приштине - наведено је у одговору Министарства спољних послова Шпаније овом порталу.

Кажу да Мадрид у том смислу поновно покретање дијалога сматра добром вијешћу.

Из шпанског Министарства оцјењују да је неопходно да се искористи тренутак и покуша да се постигне споразум прихватљив за обје стране, уз поштовање међународног права.

- Да бисмо постигли овај циљ имамо /шефа дипломатије ЕУ Жосепа/ Бореља, који је веома заинтересован да помогне у рјешавању сукоба и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, кога у потпуности подржавамо, спремни смо да сарађујемо, колико год можемо у овим напорима, јер је приоритет Шпаније политичка стабилност и економски просперитет Балкана - наводе из Министарства спољних послова Шпаније.

Поједини приштински медији објавили су данас вијест да ће Шпанија ускоро у Приштини отворити канцеларију за везу.
Позивајући се на своје дипломатске изворе у Бриселу, портал Демокрациа тврди да је Шпанија већ донијела ову одлуку.
 
(РТС)